Foto:
Foto:
Varuh konkurence je dal prav Vegini pritožbi.
Direktor Urada za varstvo konkurence Andrej Plahutnik opozarja, da poročilo Urada še ni odločba.
Direktor Vege Julien Coustaury napoveduje umik s slovenskega tržišča in tožbo proti vladi, če ji ta ne bo izplačala odškodnine.

Urad za varstvo konkurence v povzetku dejstev, na podlagi katerega bo izdana odločba v postopku proti Mobitelu, ugotavlja, da največji slovenski mobilni operater zaradi visokega tržnega deleža določa ceno storitev mobilne telefonije. Njegovi tekmeci morajo za preživetje svoje cene nenehno zniževati, uporabnikom pa povzroča nerazumno visoke stroške zamenjave operaterja in jim tako otežuje prebege k drugim operaterjem.

Več kršitev Mobitela
Obenem Mobitel uporabnike zavezuje z nesorazmernimi pogodbenimi pogoji in aneksi k naročniškim pogodbam. Mobitel prav tako nima ekonomskega razloga za zaračunavanje različnih cen klicev znotraj in zunaj omrežja, česar tudi v večini evropskih držav ne poznajo. V Vegi ugotovitev še niso komentirali.

Mobitel: Zakonodaje nismo kršili
Z Mobitela so sporočili, da je poročilo urada le uvodna stopnja v postopku, ki ga je sprožila Vega. Menijo, da je Urad za varstvo konkurence, kljub temu da postopek še ni končan, že ugotovil, da je večina zahtev Vege oz. družbe Western Wireless International neutemeljenih in da Mobitel ni kršil zakonodaje. Pri največjem slovenskem operaterju bodo na uradovo poročilo odgovorili v zakonsko predvidenem roku.

Simobil pozdravlja ugotovitve varuha konkurence
Z dejstvi, ki jih je posredoval Urad za varstvo konkurence, se strinjajo tudi v drugem največjem slovenskem operaterju Simobilu, saj menijo da se ujemajo s tem, kar so opozarjali že dalj časa. V Simobilu še menijo, da je dokument celo v nacionalnem interesu Slovenije.

Kdaj dokončna odločba?
Mobitel ima po zakonu 20 dni časa, da se izreče o ugotovitvah in predloži dokaze o morebitnih novih dejstvih ali nove dokaze. Šele nato bo Urad za varstvo konkurence sprejel dokončen sklep, je poročal Radio Slovenija. Datum dokončne odločbe še ni znan, po pisanju časnika Finance pa bo mogoče konec marca, saj bodo vpletene stranke zagotovo poskušale izkorisititi vse pravne možnosti.

Poročilo še ni odločba!
Direktor Urada za varstvo konkurence Andrej Plahutnik je dejal, da vsebina povzetka dejstev, ki so ga pripravili varuhi konkurence, še ne določa vsebine odločbe. Ugotovitve urada tako lahko le nakazujejo končno odločitev, vendar pa imajo vpletene strani pravico predlagati nova dejstva ali dokaze, ki jih urad upošteva pri končni odločitvi.

Vega proti državi
Družba Western Wireless in njena hčerinska družba Vega sta zoper državo vložili 42 milijard tolarjev odškodninskega zahtevka zaradi domnevno nenormalne in okrnjene konkurence na področju mobilne telefonije. Vega zahteva, da vlada takoj vzpostavi nadzor nad trgom, s čimer bi se zagotovila normalna konkurenca.

V nasprotnem primeru bo Vega izstopila s slovenskega trga in proti vladi vložila tožbo, vredno skoraj 81 milijard tolarjev.