Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rast je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP nekoliko večja od napovedi analitikov, ki so v povprečju pričakovali 0,2-odstotno. V primerjavi z enakim obdobjem lani je evrsko območje v drugem četrtletju doseglo 0,6-odstotno rast, v EU-ju pa 0,7-odstotno.

Tudi v prvem letošnjem četrtletju je bila rast na četrtletni ravni tako v območju evra kot EU-ja 0,3-odstotna. V primerjavi z enakim obdobjem leto prej je bila rast v prvem četrtletju v evrskem območju 0,5-odstotna, v EU-ju pa 0,6-odstotna.

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, je imela največjo rast BDP-ja v drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim Irska (+1,2 odstotka), sledili sta Litva (+0,9 odstotka) in Španija (+0,8 odstotka).

Največje padce so utrpele Latvija (-1,1 odstotka), Švedska (-0,8 odstotka) in Madžarska (-0,2 odstotka).

Podatkov za Slovenijo Eurostat še nima, objavljeni bodo sredi naslednjega meseca. V prvem četrtletju je slovenski BDP v četrtletni primerjavi stagniral, v medletni pa je porasel za 1,8 odstotka, je na začetku junija izračunal Eurostat.

Po raziskavah analitske hiše S & P Global in banke Hamburg Commercial Bank se je gospodarska aktivnost v območju z evrom močno okrepila aprila in maja, ko je bila najkrepkejša v zadnjem letu dni. Nato se je junija upočasnila in padla na najnižjo raven v zadnjih treh mesecih.

Evropska komisija je sredi maja napoved rasti za evrsko območje v letošnjem letu ohranila pri 0,8 odstotka, za EU pa zvišala na en odstotek. Krepitev se bo odvijala na račun povečevanja zasebne potrošnje, kar bo spodbujalo uvoz. Rast investicij se bo umirjala, ob ponovni oživitvi svetovne trgovine pa bo rasel tudi izvoz. Napovedi spremljajo precejšnje negotovosti.

Nemško gospodarstvo v drugem četrtletju s padcem, francosko z rastjo

Nemški bruto domači proizvod se je v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi s prvim skrčil za 0,1 odstotka, kaže danes objavljena prva ocena nemškega statističnega urada. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je povečal za 0,3 odstotka. Francoski BDP se je medtem okrepil za 0,3 odstotka, kar je preseglo pričakovanja analitikov.

Ob upoštevanju učinkov cen in po sezonski prilagoditvi je bil nemški BDP v drugem četrtletju 0,1 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V letošnjem drugem četrtletju je imela Nemčija en delovni dan več kot lani.

V prvem letošnjem četrtletju je nemško gospodarstvo v primerjavi s predhodnim doseglo 0,2-odstotno rast. Nemški statistiki so slabši rezultat v drugem četrtletju pripisali predvsem skromnejšim naložbam v opremo in v gradbeni dejavnosti.

Analitiki večjega okrevanja rasti BDP-ja letos ne pričakujejo. "Nemško gospodarstvo trenutno kaže slabe rezultate, predvsem v primerjavi s sosednjimi državami, ki se lahko pohvalijo s precej robustno rastjo," je za AFP ocenil ekonomist pri banki LBBW Jens-Oliver Niklasch.

"Nemško gospodarstvo je obtičalo v krizi," pa je najnovejše statistične podatke komentiral vodja raziskav pri münchenskem inštitutu Ifo Klaus Wohlrabe. Izboljšanja ne pričakuje niti v tretjem letošnjem četrtletju.

Na preobrat bo treba po navedbah Ifa še čakati, zlasti v predelovalni industriji. Energetsko intenzivnim panogam je od začetka leta uspelo nekoliko povečati proizvodnjo, v preostalem predelovalnem sektorju pa proizvodnja stagnira, so zapisali na inštitutu. "Na splošno se naročila še naprej zmanjšujejo, industriji pa primanjkuje novih. Julija je ocena trenutnega stanja padla na najnižjo raven po septembru 2020, tudi pričakovanja za prihodnje mesece so se precej zameglila," so dodali.

Kot so še poudarili, počasi okreva tudi potrošnja gospodinjstev. Evropsko prvenstvo v nogometu je povzročilo skok prodaje, zlasti v gostinstvu, poleg tega je bila presenetljivo pozitivna prodaja avtomobilov, so še pojasnili na Ifu, so se pa razmere za ponudnike storitev in v maloprodaji julija poslabšale.

Francoski BDP se je medtem po danes objavljenih uradnih podatkih v drugem četrtletju okrepil za 0,3 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več od napovedi francoskega državnega statističnega urada. Finančni minister Bruno Le Maire je rezultat po navedbah AFP-ja pozdravil kot "odličen dosežek".

Vrednost francoskega izvoza se je v drugem četrtletju povečala za 0,6 odstotka, vrednost uvoza pa je ostala nespremenjena. V prvem četrtletju je k rasti francoskega BDP-ja največ prispevala zasebna poraba, ki pa se v drugem četrtletju ni bistveno spremenila.

Francoski statistiki so ob tem popravili oceno za prvo četrtletje navzgor za 0,1 odstotne točke, na 0,3 odstotka.