Foto: Reuters
Foto: Reuters

Medletno je bila rast 2,1- in 2,4-odstotna.

Gospodarska rast se je tako glede na drugo četrtletje upočasnila. V drugem trimesečju je bila namreč na četrtletni ravni 0,8- in 0,7-odstotna, v primerjavi z drugim četrtletjem lani pa v obeh območjih po 4,3-odstotna.

Slovenski BDP se je po sezonsko prilagojenih podatkih v tretjem četrtletju glede na drugo četrtletje skrčil za 1,4 odstotka, glede na tretje četrtletje lani pa povečal za 3,9 odstotka.

Nemčija je na četrtletni ravni imela 0,3-odstotno, na letni ravni pa 1,1-odstotno gospodarsko rast. Francija je imela 0,2- in 1,0-odstotno, Italija 0,5- in 2,6-odstotno ter Španija 0,2- in 3,8-odstotno gospodarsko rast.

Poleg Italije se je od sosednjih držav avstrijski BDP na četrtletni ravni skrčil za 0,1 odstotka in na letni ravni povečal za 1,8 odstotka, madžarski BDP pa se je na četrtletni ravni skrčil za 0,4 odstotka in na letni ravni povečal za 4,1 odstotka. Za Hrvaško Eurostat še ni imel podatka.
Evropski statistični urad je za primerjavo objavil tudi podatek za ZDA, ki so imele v tretjem četrtletju na četrtletni ravni 0,6-odstotno rast (po 0,1-odstotnem padcu v drugem četrtletju), na letni ravni pa 1,8-odstotno gospodarsko rast (enako kot v drugem četrtletju).

V tretjem četrtletju se je število zaposlenih v območju z evrom in v EU-ju na četrtletni ravni zvišalo za po 0,2 odstotka. V drugem četrtletju je bila rast v obeh območjih 0,4-odstotna.

Glede na lansko tretje četrtletje se je število zaposlenih v območju z evrom zvišalo za 1,7 odstotka in v EU-ju za 1,5 odstotka. V drugem četrtletju je bila rast medletno 2,7- in 2,4-odstotna.