Po prvotnih načrtih naj bi delo v letošnjem letu izgubilo 206 zaposlenih. Čeprav jih je sporazumno iz družbe že odšlo 130, zdaj predvidevajo, da bo število zaposlenih do konca leta manjše kar za 400. Foto: MMC RTV SLO
Po prvotnih načrtih naj bi delo v letošnjem letu izgubilo 206 zaposlenih. Čeprav jih je sporazumno iz družbe že odšlo 130, zdaj predvidevajo, da bo število zaposlenih do konca leta manjše kar za 400. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo sindikalne pogajalske skupine je privolilo v znižanje plač po predlogu uprave le za mesec maj, je pojasnil vodja pogajalske skupine uprave Uroš Kravos in dodal: "Izvršni odbor sindikata si ni upal prevzeti bremena odgovornosti, da bi podpisal dogovor oz. anekse, ki sta jih druga dva sindikata v Hitu že podpisala." Zatrdil je še, da so sindikalisti pogojevali podpis tega sporazuma s tem, da bi morali najprej podpisati dogovor o napitninah in šele nato o drugih zadevah.

Kravos ob tem še pravi, da je po osmih tednih upravi zmanjkalo časa za dogovor, kar je pripeljalo do tega, da bo uprava "sprožila plan B za obvladovanje stroškov dela oz. pripraviti nart za dodatna odpuščanja predvsem igralniških delavcev". Uprava naj bi tako v drugi polovici leta odpustila dodatnih od 200 do 250 zaposlenih v celotni skupini Hit.

Sindikat: Uprava brez razloga prekinila pogajanja
Iztok Černigoj
, predsednik izvršnega odbora sindikata igralniških delavcev (SIDS), pa je zatrdil, da je uprava sama predlagala, da bi se plače znižale za obdobje enega meseca in bi tako člani sindikata lahko na svojih plačilnih listah videli, kolikšno bi bilo resnično znižanje plač. "Po zaključku ponedeljkovega pogovora smo bili pripravljeni podpisati tak dogovor, kar pa vodji pogajalske skupine uprave Kravosu ni bilo všeč, saj je medtem opravil telefonski pogovor, in so nato vsi člani pogajanja zapustili. Mi smo še vedno pripravljeni podpisati tak dogovor, kot ga je včeraj predlagala sama uprava," je dejal Černigoj.

Povedal je še, da za podpis dogovora za trajno znižanje plač niso imeli mandata svojih članov, pač pa bi privolili v znižanje za določeno obdobje. Prav tako tudi zbora članov SIDS ne bi mogli sklicati v treh dneh, kot je predlagala uprava, saj je rok za sklic po njihovem statutu osem dni.

S 1. septembrom naj bi začela veljati nova reorganizacija v družbi, ki je bila že sprejeta. Ukrepe, za katere se bo uprava odločila, mora potrditi še nadzorni svet, ki bo predvidoma zasedal 16. junija.