Čeprav se sindikati za zdaj o odzivu na ukrep uprave Hita še dogovarjajo, je iz sprejetih sklepov četrtkovega zbora razvidno, da se ob enostranski prekinitvi kolektivne pogodbe in sporazuma o delovnem času 'nemudoma napove stavko'. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav se sindikati za zdaj o odzivu na ukrep uprave Hita še dogovarjajo, je iz sprejetih sklepov četrtkovega zbora razvidno, da se ob enostranski prekinitvi kolektivne pogodbe in sporazuma o delovnem času 'nemudoma napove stavko'. Foto: MMC RTV SLO
Evri
Hit je lani ustvaril osem milijonov evrov izgube, letos pa mesečno ustvari okoli milijon evrov izgube iz tekočega poslovanja. Foto: MMC RTV SLO

Uprava Hita, ki jo od avgusta vodi Drago Podobnik, je odpoved podjetniške kolektivne pogodbe in sporazuma delovnega časa za zaposlene v igralništvu vsem trem reprezentativnim sindikatom v družbi, v vednost pa tudi svetu delavcev, poslala v četrtek. Po pojasnilu vodje korporativnega komuniciranja v Hitu Tilena Majnardija gre za potezo v skladu s programom sanacijskih ukrepov, ki so jih v oktobru potrdili nadzorniki.

Uprava si želi novih pogajanj
Po pojasnilih uprave novogoriške igralniške družbe delavcem so bili oba dokumenta "prisiljeni odpovedati do konca oktobra" zaradi določil, da je odpoved mogoče le dva oz. mesec pred iztekom koledarskega leta. Pogajanja o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe v zadnjih treh letih niso privedla do "želenega cilja", glede na spremenjene razmere pa nadaljevanje pogajanj "ni smiselno", ampak je "veliko primerneje" začeti nova pogajanja, so poudarili. "Pričakujemo, da se bodo sindikati na naše vabilo odzvali," so dodali.

V Hitu, ki je lani ustvaril osem milijonov evrov izgube, letos pa mesečno ustvari okoli milijon evrov izgube iz tekočega poslovanja, opozarjajo, da določila kolektivne pogodbe v obsegu, kot je veljal doslej, še vedno veljajo in zavezujejo družbo v koledarskem letu 2010 oz. do sprejetja nove podjetniške kolektivne pogodbe.

"To nam ne ustreza in s tem ne soglašamo," je poudarila predsednica sindikata Git Jožica Bone. Po njenih besedah se vsi trije reprezentativni sindikati v Hitu - Git, Sids in Vrba - še usklajujejo, saj bi radi nastopili enotno, a za zdaj še ni konkretnih dogovorov. "Ne strinjamo se, da bi podjetje reševali na ramenih delavcev. Radi bi videli še kakšne druge ukrepe," je ponovila že znano stališče.

Se napoveduje stavka?
Predstavnik sindikata Vrba Primož Gulin je povedal, da še čakajo na pravno mnenje o mogočih potezah, do takrat pa izjav za javnost ne dajejo. Podobno izjav ne dajejo v novogoriški enoti sindikata Sids. Iz sprejetih sklepov četrtkovega zbora enote je razvidno, da se ob morebitni enostranski prekinitvi kolektivne pogodbe in sporazuma o delovnem času "nemudoma napove stavko". S stavko je zbor soglašal tudi, če se bo nadaljevalo kršenje notranjih aktov oz. nepripravljenost uprave na konstruktivno sodelovanje s sindikatom Sids, enota Nova Gorica.