Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cena neosvinčenega bencina se je ustalila nad dvema evroma, ponekod pa že presega 2,40 evra za liter.

"V primerjavi z lanskim letom, ko so bile cene goriva visoke, kar je ljudi močno razjezilo, so zdaj resignirani," je povedal lastnik bencinske črpalke Federico Del Signore.

Italija uvozi iz Rusije 40 odstotkov vsega potrebnega plina in 13 odstotkov nafte. Vodilno italijansko energetsko podjetje Eni je v četrtek napovedalo suspenz novih pogodb za uvoz nafte.

"Zdaj naj bi se po pandemiji vse skupaj znova začelo, a je to okrevanje zaradi vojne, jasno, zelo počasno. Težava zdaj je, da smo spustili cene za naše stranke, a so se naši stroški podvojili, zato je več strahu, strahu, da ne bomo preživeli. Izgubljamo upanje," je povedal Gianni, voznik kombija.

Stroka verjame, da se lahko cene naftnih derivatov hitro tudi spustijo, toda predpogoj je mir v Ukrajini.

"Dvig cen goriv je neposredno povezan s krizo v Ukrajini. Cena bi se lahko hitro znižala. V nekaj tednih bi lahko z 200 dolarjev padla na 80 dolarjev za 158-litrski sod nafte. Ker smo v izredno težkem trenutku, v času hude krize, in v takih trenutkih so cene goriv zelo občutljive," pravi Alessandro Lanza, energetski analitik na rimski univerzi LUISS.

Zaradi podražitev goriv se Italiji v prihodnjem tednu obeta vrsta stavk avtoprevoznikov, proteste pa napovedujejo tudi v kmetijski panogi, je poročal dopisnik Janko Petrovec.

Bencin v Italiji že 2,5 evra

Francija: Država bo voznikom dala popust v vrednosti 0,15 evra na liter goriva

Francija bo zaradi naraščajočih cen ponudila popust v vrednosti 0,15 evra za liter goriva, da bi tako voznikom pomagala pri spopadanju z naraščajočimi cenami goriva, je napovedal francoski premier Jean Castex. Ukrep bo veljal štiri mesece, veljati pa bo začel 1. aprila. Kot je v pogovoru za Le Parisien dejal Castex, bo vlado stal nekaj več kot dve milijardi evrov. Popust bo veljal za gospodinjstva, kmete in voznike tovornjakov. Tako bo voznik, če bo natočil 60-litrski rezervoar, prihranil devet evrov.

Podobno kot v drugih evropskih državah so se tudi v Franciji zaradi ruske invazije na Ukrajino cene goriv močno povišale. Ob tem bodo v Franciji aprila predsedniške volitve, na katerih se Emmanuel Macron poteguje za drugi mandat. Macron je dejal, da je njegova vlada za zmanjševanje cen goriv in elektrike namenila 20 milijard evrov letno.