Generalni sekretar panožnega sindikata upa, da bodo predstavniki obeh podjetij zmogli
Generalni sekretar panožnega sindikata upa, da bodo predstavniki obeh podjetij zmogli "dovolj modrosti" za dogovor, da bi v Sloveniji ohranili vsaj od 700 do 800 delovnih mest v avtomobilski proizvodnji. Foto: Prevent.si
V Preventu proizvajajo avtomobilske sedežne prevleke večinoma za nemški trg. Foto: MMC RTV SLO
Negotovost v Preventu

Po podatkih delavcev so namreč prispeli štirje tovornjaki, dva pa naj bi bila še na poti. Prevent DEV namreč vztraja pri nameri, da proizvodnjo izseli iz Slovenije, če se ne bo zamenjala uprava, je dejal predstavnik podjetja Carsten Unverricht. Generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Anton Rozman pa je za STA povedal, da so se v nemški družbi kljub temu še pripravljeni "konstruktivno pogovarjati".

Rozman tako upa, da bodo predstavniki obeh podjetij zmogli "dovolj modrosti" za dogovor, da bi v Sloveniji ohranili vsaj od 700 do 800 delovnih mest v avtomobilski proizvodnji. Sam namreč meni, da bo Prevent Global ne glede na prihodnje dogovore "pristal v stečaju".

Pripravljeni odstopiti, če zagotovijo, da ne gre v stečaj
Kot je znano, je uprava Prevent Globala na čelu z Ivanom Majcnom na nedeljski izredni seji seznanila nadzorni svet, da je pripravljena odstopiti, če nemški Prevent DEV, ki je kupec večine v Sloveniji sešitih avtomobilskih sedežnih prevlek, zagotovi, da družba Prevent Global ne bo šla v stečaj, da se ohranijo delovna mesta in da se ohrani vsaj dozdajšnji obseg proizvodnje.

Nadzorni svet v nedeljo ni razrešil uprave, je pa izrazil načelno podporo zahtevi Prevent DEV-a po razrešitvi uprave, v kolikor lahko Prevent DEV zagotovi 5,2 milijona evrov takojšnjega posojila, redefiniranje komercialnih pogojev, ki bi zagotovili normalno poslovanje družbe Prevent Global, in ohranitev vseh programov vsaj do izteka pogodb. Prevent DEV bo, kot so sporočili iz komunikacijske skupine SPEM, predvidoma v torek podal izjavo o dogajanju.

Slab položaj zaradi spora o prihodnosti družbe
Kot je znano, položaj v Prevent Globalu poleg gospodarske kriza močno bremeni spor med največjima lastnikoma družbe Jankom Zakeršnikom (52 odstotkov) in Nijazom Hastorjem (45 odstotkov), ki se ne uspeta dogovoriti glede prihodnosti družbe, ki v Sloveniji v svojem avtomobilskem delu zaposluje 1300 delavcev. Čeprav ima Zakeršnik večji lastniški delež, ima poslovne niti v rokah Hastor, saj prek njegovega Prevent DEV-a s sedežem v nemškem Wolfsburgu poteka 80 odstotkov poslov Prevent Globala.

Hastor sicer že nekaj časa uresničuje napovedi o selitvi proizvodnje iz podjetij, ki spadajo pod okrilje Prevent Globala. Tako je v letošnjem letu že preselil nekatere proizvodne programe, med drugim iz proizvodnega podjetja v Radljah ob Dravi v proizvodno podjetje v Lenart, ki je v njegovi lasti. Delna posledica tega je bilo tudi julijsko in avgustovsko odpuščanje skupno 169 zaposlenih.

Delavci napovedali stavko
Medtem se likvidnostni položaj Prevent Globala vseskozi slabša. Dolgovi, ki izvirajo predvsem iz preteklosti, se približujejo številki 60 milijonov evrov. Da bi se podjetje izognilo grozeči plačilni nesposobnosti, nujno potrebuje 5,2 milijona evrov posojila, delavci pa so za 19. november že napovedali stavko, če do 18. novembra ne bodo dobili plač za oktober.

Negotovost v Preventu