Četrtina zaposlenih sicer aktivno išče novo zaposlitev, a o tem večinoma spregovorijo le s svojimi najbližjimi. Foto: BoBo
Četrtina zaposlenih sicer aktivno išče novo zaposlitev, a o tem večinoma spregovorijo le s svojimi najbližjimi. Foto: BoBo

Ponudba delovnih mest na zaposlitvenem portalu MojeDelo je bila v prvi polovici letošnjega leta še vedno izredno visoka, v medletni primerjavi pa je bilo zaposlitvenih oglasov vendarle širi odstotke manj, so v sporočilu za javnost zapisali v Styrii digital marketplaces.

V prvi polovici leta je bilo največ zaposlitvenih oglasov na MojeDelo.com vnovič za prodajalce, a jih je bilo hkrati deset odstotkov manj kot v prvi polovici lanskega leta. Prav tako je medletno upadlo povpraševanje po proizvodnih delavcih (-15 odstotkov). Na tretjem mestu najbolj iskanih profilov so bili skladiščniki (+7 odstotkov) in na četrtem komercialisti (+15 odstotkov). Vozniki kamionov, tovornjakov, osebnih avtomobilov so se z 18-odstotno medletno rastjo zavihteli na peto mesto najbolj iskanih poklicev, so rezultate povzeli v Styrii.
Kot so dejali, pa se je med januarjem in koncem junija glede na enako lansko obdobje izjemno povečalo povpraševanje po poštarjih, za kar 208 odstotkov. Med poklici z visoko rastjo povpraševanja so bili še komisionar (+41 odstotkov), medicinska sestra (+29 odstotkov), administrator (+27 odstotkov) in voznik (+18 odstotkov). Največji upad povpraševanja pri MojeDelo.com beležijo za profile kuhar (-29 odstotkov), svetovalec v prodaji (-25 odstotkov) in natakar (-15 odstotkov).

Med anketiranimi vlada zmerni optimizem glede brezposelnosti

Glede na raziskavo se je izkazalo še, da glede brezposelnosti med 627 anketiranimi vlada zmerni optimizem. Še vedno je več takih, ki menijo, da se bo število brezposelnih v naslednjih 12 mesecih povečalo, vendar pa se je delež glede na lansko raziskavo zmanjšal s 50 na 40 odstotkov, so pojasnili v Styrii.

Četrtina zaposlenih sicer aktivno išče novo zaposlitev, a o tem večinoma spregovorijo le s svojimi najbližjimi. Glavni razlog za to je želja po boljših delovnih razmerah, sledijo iskanje boljših odnosov oziroma delovnega okolja in normalen urnik oziroma delovni čas.

"V primerjavi z raziskavami prejšnjih let delež klasičnih razlogov za iskanje nove zaposlitve upada, porast pa opažamo pri samoaktualizacijskih razlogih, kot so naveličanost in želja po spremembi, mobing v trenutni službi in želja po napredovanju," je pojasnila vodja strateškega marketinga na Styria digital marketplaces Nika Rakonjac.

Nekaj manj kot tretjina, in sicer 29 odstotkov anketirancev, sicer meni, da je njihova trenutna zaposlitev zelo varna.

Valicon je raziskavo izvedel med 5. in 9. junijem na vzorcu 627 oseb. Rezultati so reprezentativni za slovensko aktivno populacijo od 16 do 65 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja, so še zapisali v Styrii.