V Revozu zagotavljajo, da ukrep zaustavitve dela za kak dan ni nič neobičajnega. Foto: MMC RTV SLO
V Revozu zagotavljajo, da ukrep zaustavitve dela za kak dan ni nič neobičajnega. Foto: MMC RTV SLO

Kot so povedali v Revozu, gre za manjši upad povpraševanja, nedelovne dni pa so poznali tudi že prej, saj naj bi kakšen tak dan imeli vsako leto. Običajno jih zaradi stroškov vežejo na praznike. Pri tem dodajajo, da prodajo vozil sicer ocenjujejo na mesečni ravni.

Renault bo podobne ukrepe izvedel tudi v drugih državah. Tako naj bi za do dva tedna zaprli skoraj vse tovarne v Franciji, za do štiri dni pa ustavili proizvodnjo v Turčiji in Rusiji. Pred tem so zaradi nižje prodaje napovedali ukinitev 4.900 delovnih mest in zmanjšanje proizvodnje za 20 odstotkov v zadnjem četrtletju.

Peugeot-Citroen v še večjih težavah
Še večje, 30-odstotno zmajšanje proizvodnje napoveduje PSA Peugeot-Citroen, kjer beležijo močan padec prodaje avtomobilov, saj so jih v zadnjem četrtletju letošnjega leta prodali kar 17 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Letna prodaja vozil naj bi upadla za osem odstotkov.

Napoved prodaje v letošnjem letu pa je ohranil nemški Volkswagen. Družba je v prvih devetih mesecih v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečala prodajo vozil za 3,9 odstotka, in sicer na 4,8 milijona.

C. R.