Sindikat zaposlenih v Premogovniku Velenje rožlja z zaostrovanjem sindikalnih aktivnosti. Foto: BoBo
Sindikat zaposlenih v Premogovniku Velenje rožlja z zaostrovanjem sindikalnih aktivnosti. Foto: BoBo

Izvršilni odbor Sindikata Premogovnika Velenje je v sredo obravnaval osnutek interventnega zakona in se seznanil s potekom priprave osnutka zakona o postopnem zapiranju premogovnika. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ugotavljajo, da vsebina osnutka interventnega zakona "v niti eni točki ne omenja pravičnega prehoda zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje, kakor tudi ne pravičnega socialnega, družbenega in gospodarskega prehoda savinjsko-šaleške regije," medtem ko je socialni del zakona o postopnem zapiranju premogovnika šele v pripravi, so kritični.

"Upravičena je bojazen, da predstavljen osnutek interventnega zakona lahko predstavlja osnovo za predčasno prenehanje pridobivanja premoga že konec leta 2029 ali celo še prej, kar močno odstopa od zapisanega v Nacionalni strategiji za predčasen izstop iz premoga z načeli pravičnega prehoda, ter povzroča skrb o morebitnih presežnih delavcih, za katere ne bo poskrbljeno z načeli pravičnega prehoda," so prepričani v sindikatu.

Ob tem poudarjajo, da pristojni "že najmanj dve leti zamujajo" s pripravo zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje in zakona o prestrukturiranju regije, lastnik, HSE, pa po njihovih ocenah "zasleduje samo ekonomski interes", zato jih skrbi, da "prehod iz premoga ne bo niti približno pravičen" ne za zaposlene ne za regijo.

Zato z današnjim dnem prekinjajo socialni mir v vseh družbah Skupine Premogovnik Velenje, so napovedali in dodali, da bodo sindikalne aktivnosti stopnjevali, če "v nadaljevanju zakonodaja in ostali ukrepi ne bodo pripravljeni v duhu pravičnega prehoda".

Kumer napovedal intervencijski zakon za Teš, ki bo omogočil 150-milijonsko pomoč

Kot je znano, je v začetku septembra ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sporočilo, da je poslovanje Termoelektrarne Šoštanj tako slabo, da ji brez pomoči države grozi stečaj. Ker Teš ne proizvaja le elektrike, temveč skrbi tudi za ogrevanje Šaleške doline, je minister Bojan Kumer napovedal pripravo intervencijskega zakona, ki bo s prihodnjim letom Tešu omogočil 150-milijonsko pomoč. In tako vsako leto, dokler v Šaleški dolini ne bo novega vira ogrevanja.

Obratovanje elektrarne bo odtlej namreč namenjeno predvsem zagotavljanju ogrevanja za 35.000 odjemalcev v Velenju in Šoštanju, ki za zdaj nimata druge alternative.

Proizvodnja cen elektrike iz Teša sicer ni več konkurenčna iz več razlogov – elektriko proizvaja iz domačega lignita, ki je hkrati drag in ga ni dovolj, zato ga je treba uvažati. Poleg tega mora za vsako proizvedeno megavatno uro elektrike kupiti tudi emisijski kupon, cena katerega je precej visoka (okoli 70 evrov na tono izpustov CO2). Maja letos je Teš 6 po vzdrževalnih delih za nekaj časa podaljšal mirovanje, saj so bile cene elektrike na trgu tako ugodne, da se njegov vnovični zagon ni izplačal.

Predsednik sindikata Premogovnika Velenje Simon Lamot je sicer v sredo poudaril, da Teša 6 ni logično ustavljati sredi njegovega delovanja. Zatrdil je, da ima Premogovnik Velenje na voljo še več kot 330 milijonov ton zalog premoga, od tega je po njegovi oceni 50 milijonov ton dosegljivih brez večjih naložb.

Nasprotovanje interventnemu zakonu sta septembra izrazila tudi župana občin Velenje in Šoštanj, Peter Dermol in Boris Goličnik.