Pobote bo za zdaj izvajal Ajpes, in sicer praviloma vsak drugi petek v mesecu, pozneje pa namerava vlada izvajalca izbrati na javnem razpisu. Foto: MMC RTV SLO
Pobote bo za zdaj izvajal Ajpes, in sicer praviloma vsak drugi petek v mesecu, pozneje pa namerava vlada izvajalca izbrati na javnem razpisu. Foto: MMC RTV SLO
Znani rezultati prvega pobota

Medsebojna zadolženost poslovnih subjektov se je v prvem večstranskem pobotu, ki ga je Ajpes skladno z zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih izvedel konec preteklega tedna, zmanjšala za skoraj 90 milijonov evrov.

Pobot skupaj prijavilo 26 odstotkov vseh družb
Med gospodarskimi družbami je glede na njihovo velikost svoje obveznosti prijavilo 23 odstotkov vseh mikrodružb, 62 odstotkov vseh majhnih družb, 64 odstotkov vseh srednjih družb in 57 odstotkov vseh velikih družb - skupaj 26 odstotkov vseh družb.

Kot so zapisali na spletni strani Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je vsaj del obveznosti v tem krogu uspelo pobotati 10.485 ali 49,12 odstotka dolžnikom, ti dolžniki pa so pobotali skupaj 89,98 milijona evrov.

Ministrstvo: Rezultati so pozitivni, sprejemamo jih z zadovoljstvom
"Na ministrstvu za finance želimo ob tem izraziti priznanje Ajpes za učinkovito operativno izvedbo tega izredno zahtevnega projekta, obenem pa pozivamo vse dolžnike, ki iz različnih razlogov svoje obveznosti niso uspeli prijaviti že v prvi razpisani obvezni pobot, naj to storijo čim prej in s tem zagotovijo svojo udeležbo v naslednjih razpisanih večstranskih pobotih," so na ministrstvu za finance zapisali v sporočilu za javnost.
Hribar Milič: Vlada predpostavlja, da kapital obstaja
Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je na Dnevih slovenske informatike izpostavil dejstvo, da pripravljavci predloga obveznega pobota predpostavljajo, da je kapitala dovolj. Nasprotno pa je po izračunih zbornice v Sloveniji za vsaj dve milijardi evrov nepokritih računov "in jih nikoli ne bo moč pokriti". Pri tem je naštel primere Merkurja in gradbenega sektorja.
V prvem obveznem pobotu medsebojnih obveznosti podjetij so morali v skladu s pred kratkim uveljavljenim zakonom sodelovati vsi dolžniki, ki zamujajo s plačilom svojih obveznosti. Dolžniki bodo lahko obveznosti, s katerimi so prišli v zamudo še pred uveljavitvijo zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, prijavili tudi v prihodnji krog obveznega pobota.

Znani rezultati prvega pobota