Foto:
Foto:
Poznavalci zakulisnih iger v WTO-ju se bojijo propada pogajanj
Vodstvo WTO-ja bo poskušalo najti kompromis

Kot je dejala slovenska pogajalka Renata Vitez, gre za najbolj optimističen scenarij.

Predstavniki ZDA, EU-ja, Avstralije, Brazilije in Indije, ki zastopajo ključne interese, so se sešli že sinoči, vendar po pričevanjih niso zbližali stališč glede najbolj očutljivega področja, kmetijstva. Evropski komisar za trgovino Pascal Lamy je osnutek predloga označil kot obetajočega, opozoril pa je tudi, da bi neuspeh tokratnih pogajanj negativno vplival na svetovno gospodarstvo.

Če se bo peterica najpomembnejših držav v WTO-ju uspela uskladiti glede predloga izhodiščnega dokumenta, se bo z njim po besedah Vitezove seznanil odbor 133, to je posvetovalni odbor EU-ja za zunanjo trgovino. Kot je še poudarila Vitezova, bo predsedujoči splošnemu svetu WTO-ja, Japonec Šotaro Ošima, vztrajal pri pripravi dokončnega predloga in ga raje ne bo objavil, kot pa da bo nato deležen številnih popravkov.

Morda celo opustitev pogajanj?
Poznavalci se strinjajo, da bodo pogajanja o sprostitvi trgovine v hudih težavah in skoraj brez možnosti za uspeh, če se peterici ne bo uspelo sporazumeti. Tako predstavniki nekaterih napomembnejših držav niso izključili možnosti opustitve pogajanj, če na najbolj občutljivem področju, kmetijstvu, ne bo dosežen kompromis. Kljub temu, da se vse države članice zavedajo, da bi morebiten neuspeh pogajanj odložil liberalizacijo trgovine morda celo za nekaj let, pa nihče ne želi tvegati vsebine zaradi časovnih pritisov.

Največ težav predstavlja kmetijstvo
Zatika se pri kmetijstvu, saj so pogajalci pogovore o drugih področjih trgovine odrinili na rob, dokler ne bodo dosegli dogovora o tem. Osnutek sporazuma o sprostitvi trgovine predvideva odpravo kmetijskih subvencij in zmanjšanje drugih oblik pomoči kmetijstvu za razvite države ter lažji dostop na trge tako razvitih kot nerazvitih držav. Revne države osnutku očitajo, da gospodarskim velesilam, predvsem ZDA in EU-ju, omogoča zaščito lastnega kmetijstva pred uvozom iz nerazvitih držav, poroča Radio Slovenija. Po drugi strani je EU zaskrbljen nad neuravnoteženim znižanjem subvencij, predvsem v primerjavi z ZDA.

Nasprotovanja med razvitimi
Na torkovih pogajanjih so v ospredje prišla razhajanja med nekaterimi razvitimi državami. Po mnenju Evropske unije bi morale tudi nekatere druge razvite države izvesti reformo kmetijske politike, tako kot je to lani storila sama. Unija se je pripravljena odpovedati izvoznim subvencijam, le če se jim bodo odpovedale druge države, je bilo poudarjeno v Ženevi.

Zasedanje splošnega sveta WTO-ja, ki se ga udeležujejo visoki predstavniki pristojni za trgovino 147 članic organizacije, naj bi se predvidoma sklenilo v četrtek; načeloma imajo pogajalci čas za sklenitev ustreznega dogovora do konca meseca.