Številni delavci zaman upajo, da bodo lahko v času krize obdržali delovno mesto. Foto: Reuters
Številni delavci zaman upajo, da bodo lahko v času krize obdržali delovno mesto. Foto: Reuters
Obama, ki se bo v Belo hišo preselil 20. januarja, se dobro zaveda temne situacije. Foto: Reuters

Delež brezposelnih se je v decembru dvignil na 7,2 odstotka, kar je največ v 16 letih.



Padec indeksov in cen nafte
Novi ameriški predsednik Barack Obama se zaveda, da je gospodarska situacija črna in da je nujno treba ukrepati: "Očitno je stanje grozljivo in se le še slabša ter zahteva nujno in takojšnjo akcijo." Obama je ob tem dodal, da njegovi pogovori s kongresom o novem, 800 milijard dolarjev vrednem svežnju finančne pomoči, napredujejo.

Ob novici povečanega deleža brezposelnih so spet padli tudi borzni indeksi - Dow Jones za 1,6 odstotka. Cene goriv prav tako še naprej padajo - zdaj je za sodček nafte treba odšteti le še 41 dolarjev.

Še pol leta brez zaposlovanj?
Do več kot polovice vseh odpuščanj je prišlo v zadnjih štirih mesecih leta 2008, veliko srečnežem, ki pa so svoje službe obdržali, so delodajalci znižali število ur - povprečno število ur na teden v decembru je znašalo 33,3, kar je najmanj od leta 1964 dalje, ko so začeli voditi evidenco.

Število tistih, ki delajo polovičen delovni čas, pa se je v zadnjih 12 mesecih dvignilo za 3,4 milijona na osem milijonov.

Vodilni ameriški gospodarstveniki se zaradi takih novic lahko samo držijo za glavo. Richard Yamarone, glavni ekonomist firme Argus Research, ki se ukvarja z ameriškimi ekonomskimi napovedmi, meni: "Situacija z delovnimi mesti je grda in bo postala še grša. Nobenega razloga ni, da bi pričakovali, da bo v naslednjem pol leta prišlo do kakih novih zaposlovanj. Dokler vlada ne ukrepa, tudi novih delovnih mest ne bo."

K. S.