Barack Obama je obljubil, da bo ustvaril ali ohranil tri milijone delovnih mest. Foto: EPA
Barack Obama je obljubil, da bo ustvaril ali ohranil tri milijone delovnih mest. Foto: EPA
Obama z ukrepi nad krizo

Gospodarska kriza se poglablja, naselila se je v vsako poro ameriškega gospodarstva. Ekonomisti, ki svetujejo administraciji novoizvoljenega predsednika Baracka Obame, opozarjajo, da ameriškemu gospodarstvu grozi zmanjšanje števila delovnih mest za štiri milijone, kar je kar dvakrat več kot letos, brezposelnost pa bo narasla na devet odstotkov. Prihajajočo administracijo Baracka Obame opozarjajo, da bodo morali takoj sprejeti številne in učinkovite ukrepe za reševanje gospodarske krize.

Breme gospodarske krize najbolj čutita srednji in delavski razred, zato je Obama ustanovil posebno delovno skupino, ki bo skrbela za povečanje standarda srednjega sloja in delavskega razreda. V skupini, na čelu katere bo podpredsednik Joe Biden, bodo tudi ministri za delo, izobraževanje, trgovino in zdravje. Kot poroča dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik, bo skupina zadolžena za ohranjanje delovnih mest, izobraževanje, zagotavljanje pokojnin in druga področja, kjer družine srednjega in delavskega razreda zaradi krize plačujejo najvišjo ceno.

V ospredju delavske družine
"Se srednji razred povečuje, živi bolje, ga še vedno zanemarjamo? Razmišljali bomo o vsem, od možnosti univerzitetnega do dodatnega izobraževanja. Gre za stvari, ki vplivajo na vsakodnevno življenje ljudi," je povedal vodja skupine Biden in obljubil, da bodo pri svojem delu mislili izključno na delavske družine.

Biden je v intervjuju za televizijsko mrežo ABC povedal še, da je ameriško gospodarstvo v še slabšem stanju, kot sta si z Obamo predstavljala, in da bo potrebno veliko volje in denarja, da bodo popravili škodo. "Govorimo lahko o ogromni investiciji, med 600 in 700 milijardami dolarjev, lahko tudi več. To je številka, o kateri se pred letom nikomur ni niti sanjalo," je še dodal Biden.

Obama obljublja tri milijone delovnih mest
Barack Obama je konec tedna napovedal, da bo v prvih dveh letih svojega mandata ohranil oz. ustvaril tri milijone novih delovnih mest. Po napovedih ekonomistov ga bo ta načrt stal med 800 in 1.000 milijard dolarjev, ki jih bodo namenili predvsem za financiranje javnih del. Eden izmed svetovalcev Baracka Obame je povedal, da bodo razmere, v katerih se bo Obama znašel 20. januarja, novega predsednika dobesedno prisilile, da si bo prizadeval za ustvarjanje novih delovnih mest.

B. T.

Obama z ukrepi nad krizo