Nezaposlenost v ZDA je dosegla 6,7 odstotka, medtem ko naj bi se prihodnje leto povzpela nad osem odstotkov. Bo Obami uspelo usresničiti obljubo o novih delovnih mestih? Foto: EPA
Nezaposlenost v ZDA je dosegla 6,7 odstotka, medtem ko naj bi se prihodnje leto povzpela nad osem odstotkov. Bo Obami uspelo usresničiti obljubo o novih delovnih mestih? Foto: EPA
Wall Street
Američani čakajo, kdaj bo za njihovo gospodarstvo posvetila luč na koncu predora. Foto: EPA

Dan potem ko je ameriška vlada objavila zadnje številke o nezaposlenosti v novembru - delo je izgubilo kar 533.000 ljudi - je novoizvoljeni ameriški predsednik v tedenskem radijskem nagovoru napovedal hitre ukrepe za pomoč ameriškemu gospodarstvu, ki je tudi uradno v recesiji.

Skupino svojih gospodarskih svetovalcev je zadolžil, da pripravijo načrt, s katerim bi do leta 2011 ustvarili dva milijona in pol novih delovnih mest, kar je bila ena od njegovih predvolilnih obljub.

Nova delovna mesta bodo po besedah Obame ustvarili z največjim enkratnim vlaganjem v nacionalno infrastrukturo od gradnje zveznega omrežja avtocest v 50. letih prejšnjega stoletja.

V skladu z načrtom bodo zvezne države izgubile zvezna sredstva, če z njimi ne bodo hitro zgradila ali popravila cest in mostov. "Določili bomo preprosto pravilo - porabi ali izgubi," je bil jasen Obama.

Varčnejše žarnice v javne zgradbe
Najprej pa namerava Obama vse sile usmeriti v ustvarjanje energetsko manj potratnih javnih zgradb, saj ameriška vlada trenutno plačuje največji strošek za energijo na svetu.

Z zamenjavo starih sistemov za ogrevanje in uporabo varčnejših luči bodo po njegovih zagotovilih ameriški davkoplačevalci privarčevali na milijarde dolarjev.

Obama napoveduje tudi vlaganje v razširitev širokopasovnega dostopa do spleta, "Prerodili bomo tudi našo informacijsko avtocesto. Nesprejemljivo je, da so ZDA šele na 15. mestu pri uporabi širokopasovnih povezav," opozarja Obama.

G. V.