Obama prvo leto predsedovanja čaka zelo trd oreh: splošna gospodarska kriza. Foto: EPA
Obama prvo leto predsedovanja čaka zelo trd oreh: splošna gospodarska kriza. Foto: EPA
Obama in Clintonova
Ena osrednjih oseb nove administracije bo nekdanja prva dama in ostra Obamova nasprotnica v demokratskih preliminarnih volitvah Hillary Clinton. Foto: EPA
Bernanke je že pred meseci napovedal, da bo kriza pokazala ostre zobe. Foto: EPA

Zadnji štirje so se Obamovi administraciji priključili minister za promet, ki je republikanski kongresnik iz Illinoisa Ray LaHood, ministrica za delo je demokratska kongresnica Hilda Solis, trgovinski predstavnik je nekdanji župan Dallasa, vodja uprave za malo gospodarstvo pa Karen Mills.

Ekipa:
Državna sekretarka: Hillary Rodham Clinton
Obrambni minister: Robert Gates

Finančni minister: Timothy Geithner
Minister za zdravstvo: Thomas A. Daschle
Pravosodni minister (državni tožilec) : Eric Holder
Ministrica za domovinsko varnost: Janet Napolitano
Minister za energijo: Steven Chu
Minister za trgovino: Bill Richardson
Minister za notranje zadeve: Ken Salazar
Minister za izobraževanje: Arne Duncan
Veleposlanica pri ZN-u: Susan Rice
Ministrica za delo: Hilda Solis
Minister za promet: Ray LaHood Minister za kmetijstvo: Tom Vilsack
Predstavnik za trgovino: Ron Kirk
Vodja Zvezne agencije za varstvo okolja: Lisa Jackson


Kdo bo prvi mož Cie, še ni znano
Novoizvoljeni predsednik je tako sklenil prve priprave na začetek predsedovanja, ki bo, vsaj na začetku, minilo v znamenju boja proti recesiji in iskanja odgovorov na splošno gospodarsko krizo. Predtem ga čaka praznovanje božiča in novega leta na Havajih, od koder izvira njegova družina. Po vrnitvi v politični prestolnico ga čaka nadaljevanje kadrovanja: imenovanje vodij obveščevalnih agencij in številnih drugih agencij in uprav. Za položaj nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti je predviden upokojeni admiral Dennir Blair, kdo bo prvi mož Cie, pa za zdaj še ni znano.

Obama ponavlja Bernankove besede
Obama je v petek govoril tudi o gospodarskem položaju in ocenil, da okrevanje ne bo hitro, najverjetneje pa bodo zanj potrebovali nekaj let. "Preden bo postalo bolje, bo še slabše," je priznal Obama in tako ponovil besede, ki jih je že pred mesecem preroško izrekel prvi mož Feda Bob Bernanke. Obama je sicer predvidel stimulacijski sveženj, ki bo proračun stal okoli 850 milijard dolarjev, podrobnosti pa še niso znane.

Glede odločitve Georgea Busha, da pomaga trem avtomobilskim velikanom Fordu, Chryslerju in General Motorsu, je dejal, da se z njo strinja, vendar je podjetja opozoril, da se morajo pobrati skupaj in se preoblikovati, ker ne bodo mogla večno računati na državno pomoč.

Blagojevich zanika vse obtožbe
O guvernerju Illinoisa Rodu Blagojevichu, ki so ga aretirali zaradi korupcije - skušal naj bi prodati Obamov senatorski stolček - Obama ni govoril, je pa po dolgem času spregovoril sam guverner. Dejal je, da se bo bojeval do zadnjega diha proti tem, po njegovih besedah, lažnim obsodbam. Blagojevich vztraja, da je nedolžen in da bo ostal na svojem položaju.

K. T.