"Dokler nam Vegrad v stečaju ne povrne vseh dolgov, ne bomo plačevali najemnin za bivanje v delavskem domu," pravijo nekdanji delavci velenjskega gradbenega podjetja v stečaju. Foto: BoBo

Samoorganizirana skupina delavcev Vegrada je na sredini skupščini Nevidnih delavcev sveta oblikovala več zahtev, ki jih je naslovila na družbo Vegrad v stečaju, na državo in na širšo javnost.

Kot so sporočili iz organizacije Nevidni delavci sveta, zahtevajo, da se jim ob 100-odstotnem izplačilu prednostnih terjatev iz stečajne mase odšteje mesečne stroške najemnine - delavci so namreč pred dnevi pojasnili, da njihovo stisko po stečaju Vegrada še povečujejo zahteve po plačevanju najemnin za bivanje v delavskem domu.

"Ne vidimo razloga, da bi plačevali podjetju, ki nam dolguje velike vsote težko prigaranega denarja. Dokler nam Vegrad v stečaju ne povrne vseh dolgov, ne bomo plačevali najemnin za bivanje v delavskem domu. Predlagamo vam pobot, tako da se nam vsak mesec zniža terjatev do podjetja v višini 75 evrov, kolikor znaša najemnina," so navedli v pismu stečajni upraviteljici Vegrada Alenki Gril.

Država naj oblikuje poseben sklad
Ob tem nekdanji zaposleni v velenjskem gradbenem podjetju želijo tudi, da država oblikuje sklad, iz katerega se bo v celoti poplačal dolg za nazaj, če iz stečajne mase Vegrad ne bo mogel poravnati vseh terjatev. "Država je odgovorna, da nam delodajalec kljub zakonski obveznosti plačila za opravljeno delo ni izplačeval plač, regresov, nadur ipd., saj ob kršitvah ni ukrepala," so prepričani in dodajajo, da se delavskega doma do izplačila vseh terjatev za nazaj ne sme prodati oz. se delavcev iz njega ne sme izgnati.

Stečajna upraviteljica: Najemnino je treba plačevati
Vse zahteve je skupina Vegradovih delavcev oblikovala po tem, ko je preučila pismo stečajne upraviteljice. Ta je namreč v sredo delavcem pisno pojasnila, da bo Vegrad v stečaju še ta teden oddal osnovni seznam preizkušenih terjatev zaposlenih, iz katerega bo za vsakega zaposlenega razvidna njegova priznana terjatev.

Grilova je ob tem delavcem sporočila še, da je upniški odbor mnenja, da je treba najemnino v obeh samskih domovih plačevati, "saj za morebiten pobot neplačanih najemnin s terjatvami delavcev do Vegrada v stečaju (terjatve, nastale do začetka stečajnega postopka) ni zakonske podlage". "Najemniki, ki nimajo sredstev za plačilo najemnine, morajo razrešiti problematiko pri drugih ustreznih institucijah," je sklenila.