"S tem, kar počnejo delodajalci, ne le da izkoriščajo delavce, ampak delajo sramoto državi," trdi Beširević. Foto: BoBo

Predstavniki organizacije Nevidni delavci sveta (IWW) so na novinarski konferenci spregovorili o kršitvah delavskih pravic delavcev migrantov v Sloveniji in predstavili razloge za demonstracije IWW-ja, ki bodo 4. junija v Ljubljani.

Delavci zahtevajo državni sklad za poravnavo dolgov
Irfan Beširević
, eden izmed aktivistov IWW-ja je dejal, da bodo z demonstracijami izrazili podporo delavcem migrantom. Med drugim se bodo ustavili tudi pred državnim zborom, predsedniku vlade Borutu Pahorju in predsedniku republike Danilu Türku pa bodo posredovali zahteve po izboljšanju položaja tujih delavcev.

Pravi, da od države zahtevajo ustanovitev posebnega sklada, iz katerega bi ta delavcem poravnala dolgove, denar bi pa nato terjala od podjetij, ki denar dejansko dolgujejo delavcem.

Zahtevajo tudi spremembo zakona o zaposlovanju tujcev, ki bi omogočila, da bi se tuji delavci, takoj ko pridejo na delo v Slovenijo, lahko vključili v prosti trg dela in v sistem socialnih pravic, saj so morali doslej ob bolezni ali poškodbah na zdravljenje v tujino, saj v Sloveniji niso imeli priznanega zdravstvenega zavarovanja.

"To ni samo vprašanje migrantskih delavcev"
"Pozivamo vso slovensko javnost, da nas pride v soboto ob 14. uri podpret v park Tabor v Ljubljani. To ni samo vprašanje migrantskih delavcev. Res je, da gre večinoma za njih, ampak tukaj so okradeni tudi slovenski delavci. Če eno podjetje ne plačuje prispevkov državi, ni okraden samo delavec, temveč tudi država. Če nočemo doživeti Grčije, moramo to preprečiti. Nočemo biti sužnji kapitalizma," je zatrdil.

Na vprašanje, ali je vlada do zdaj pokazala kaj posluha za težave migrantov, je odvrnil, da od predsednika vlade ni bilo nobenega odziva, s katerim bi bili lahko zadovoljni. Predsednik republike je, kot pravi, le nekaj naredil, "ampak to je le majhen korak". "Tista enkratna pomoč, ki so jo dobili delavci, je metanje peska v oči."

Upanje je pri nekaterih že ugasnilo
"S tem, kar počnejo delodajalci, ne le da izkoriščajo delavce, ampak delajo sramoto državi. Takšne je treba takoj odstraniti s položajev in postaviti druge, sposobnejše. Tajkuni imajo po 80, 100 milijonov na banki, delavec pa nima za kos kruha. To je velika sramota in tega ne bomo dovolili," je poudaril.

"Kar se dogaja delavcem, je kombinacija fašizma in sužnjelastništva," pa je na kratko celotno situacijo opisal Besim Hasančević, nekdanji delavec SCT-ja. Eden izmed nekdanjih Vegradovih delavcev pa je dodal, da so prepuščeni sami sebi in da nima upanja, da bi se stvari obrnile na bolje.