Svet Banke Slovenije med drugim meni, da postopek drugim morebitnim kandidatom ni omogočal primerne stopnje zaupnosti. Foto: MMC RTV SLO
Svet Banke Slovenije med drugim meni, da postopek drugim morebitnim kandidatom ni omogočal primerne stopnje zaupnosti. Foto: MMC RTV SLO

Svet je Drašku Veselinoviču, ki bo vodenje NLB-ja prevzel februarja, kljub vsemu izdal dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave NLB-ja.

"Ni bilo primerne stopnje zaupnosti"
Postopek izbire predsednika uprave NLB-ja drugim kandidatom ni zagotavljal primerne stopnje zaupnosti, da bi se odločili za kandidaturo, je ugotovil svet centralne banke, ki meni, da bi pravočasnost in zaupnost omogočili temeljitejšo vsebinsko presojo predlogov.

V svetu BS-ja pričakujejo, da bodo lastniki banke čim prej odločili tudi o drugih spremembah ali dopolnitvah članstva v upravi in nadzornem svetu, in opozarjajo, da vodenje največje banke v državi v zdajšnjih gospodarskih razmerah zahteva izkušenega in delu predanega strokovnjaka brez bremen.

Draško Veselinovič je s pridobitvijo licence od Banke Slovenije tako izpolnil pogoj za opravljanje funkcije prvega upravnika NLB-ja.

Opozicija prepričana, da so Veselinoviča "nastavili"
Kot je znano, se nadzorni svet največje banke pri imenovanju novega predsednika uprave ni odločil za javni razpis, ampak je k sodelovanju povabil nekaj glavnih slovenskih bančnikov z licenco. Postopek je sprožil burne odzive v politiki. Opozicija je finančnemu ministru Francu Križaniču in premierju Borutu Pahorju očitala, da sta od nadzornikov zahtevala, da za prvega moža NLB-ja imenujejo Veselinoviča. Oba sta očitke zanikala.

A. K . K