Vlada je dvignila trošarine na tobačne izdelke. Foto: EPA
Vlada je dvignila trošarine na tobačne izdelke. Foto: EPA

Trošarine na cigarete se povečujejo za približno tri odstotke, na elektronske cigarete za 1,5-krat, na tobak za segrevanje pa za dobro tretjino.

Osnova za izračun je povprečna drobnoprodajna cena cigaret pri zavezancih – odslej bo 4,67 evra.

Po maja uveljavljeni noveli se med tobačne in s tem trošarinske izdelke štejejo tudi zeliščni zvitki za segrevanje, elektronske vodne pipe in podobno.

Vlada je že ob sprejemanju te novele skušala dvigniti tudi trošarino na alkohol za 25 odstotkov, kot je bila inflacija od zadnjega dviga, a je naletela na prevelik odpor. Nov poskus je vključila v ta teden predstavljen sveženj davčnih sprememb.

Alkohol in sladke pijače

Zdaj ministrstvo predlaga postopne korake, najprej dvig trošarin na alkohol za 7 odstotkov. Hkrati predlaga tudi dvig DDV-ja na sladke in energijske pijače z 9,5 na 22 odstotkov.

"Zdravstvena stroka opozarja, da predstavljajo (sladke pijače, op. n.) ključno nevarnost za javno zdravje v segmentu najbolj ranljivih, otrok in mladostnikov, prav tako alkohol in alkoholne pijače, kjer se Slovenija uvršča med države z največjimi škodljivimi učinki," je pojasnila državna sekretarka Katja Božič. Gre za omejen dvig, dodaja, saj so iskali kompromis s pričakovanji gospodarstva.

Cvar: Višje trošarine prinašajo val podražitev

"Prestavilo se bo v višje prodajne cene tudi v gostinskih lokalih, nov val se sproža," je Blaž Cvar z Obrtne zbornice Slovenije napovedal, da bodo višje trošarine sprožile novi val podražitev.

To bo stvar poslovne politike, pričakuje Goran Novkovič, Podjetna Slovenija. "Lahko se zgodi prva, druga ali tretja situacija. Lahko bodo vsi skupaj dvignili cene, lahko si bodo konkurirali, lahko bo prišlo do preusmerjanja na bolj zdrave pijače," je naštel.

Predlogi bodo tri mesece v javni razpravi.