Če bo obdavčitev začela veljati, si menedžerji pač ne bodo izplačevali nagrad, meni ekonomist Šušteršič. Foto: EPA
Če bo obdavčitev začela veljati, si menedžerji pač ne bodo izplačevali nagrad, meni ekonomist Šušteršič. Foto: EPA
Marjan Kramar
Vse se je začelo z astronomsko milijonsko nagrado Marjanu Kramarju, nekdanjemu predsedniku uprave NLB-ja. Foto: MMC RTV SLO

Zakon, ki ga je predlagal poslanec Zaresa Vili Trofenik, predvideva 90-odstotno obdavčenje plač nad 12.500 evri in nagrad nad 25.000 evri. Veljal naj bi za člane poslovodstev podjetij v večinoma državni lasti.

Podpirate 90-odstotno obdavčitev visokih nagrad in plač menedžerjem v podjetjih v pretežno državni lasti, ki jo predlaga vlada? - Glasujte v MMC-jevi anketi.

O tem, kaj bo ta ukrep pomenil za slovensko gospodarstvo, smo se pogovarjali z Janezom Šušteršičem s Fakultete za management v Kopru, ki pravi: "Gre za povsem populističen ukrep, s katerim vlada samo dokazuje, da nima pojma, kaj so potrebni ukrepi za reševanje gospodarske krize. Vpliv na gospodarstvo bo negativen, saj menedžerji ne bodo več motivirani za dobro delo."

Država ne bo dobila ničesar
Na naše vprašanje, kolikšen znesek bi s tem obdavčenjem država predvidoma pridobila v proračun, pa priznani ekonomist odgovarja: "Dobila ne bo prav nič, saj si pri tem obdavčenju verjetno nihče ne bo več izplačal nagrade."

Šušteršič meni, da brez nagrad menedžerji ne bodo več motivirani za delo, kar bo pomenilo tudi veliko oviro pri pridobivanju menedžerjev na ključna mesta v gospodarstvu. Šušteršič ob tem pravi: "Verjetno bodo vodenje podjetij prevzeli kar vodje sindikata ali pa uradniki ministrstva za finance, ki se jim takšna obdavčitev zdi pravična."

Podoben zakon tudi v ZDA
Ob tem naj omenimo še, da so podoben zakon že sprejeli v ZDA, kjer je predstavniški dom potrdil 90-odstotno obdavčitev nagrad v podjetjih, ki zaradi izgub prejemajo državna sredstva, a je tak zakon predsednik Barack Obama označil za neustaven.

T. K.