Foto: BoBo
Foto: BoBo

Osnovni kapital SDH-ja se bo z dobrih 260 milijonov evrov povečal za 41,6 milijona evrov, na nekaj manj kot 302 milijona evrov, so sporočili z ministrstva za finance. Vlada je kot skupščina določila tudi, da mora "Slovenski državni holding v štirih mesecih po pridobitvi katere koli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotoviti izvedbo forenzične preiskave poslovanja družbe, ki je izdajateljica te kapitalske naložbe, in njenih odvisnih družb za obdobje desetih let pred njeno pridobitvijo".

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na Twitterju izrazil zadovoljstvo, da "imamo za uveljavljanje predkupne pravice širok političen konsenz". "Vlada je zagotovila temelj s dokapitalizacijo SDH-ja. Verjamem, da se bo zgodba odvila v pravo smer in bomo pripeljali do prestrukturiranja Save na način, da bo to dobro za turizem, zaposlene in za Slovenijo," je še tvitnil.

V oddaji Studio City je Počivalšek dejal, da si že štiri leta prizadeva, da se realizira strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma in reši 70 odstotkov hotelov, ki so v državni lasti. "Na način, da jih najprej konsolidiramo, usposobimo v smeri boljšega poslovanja in privatiziramo. To je ena od poti." Počivalšek je ob tem dejal, da sam že ves čas zagovarja isto stališče. Zato je zavrnil navedbe, da si je vlada premislila in se naknadno odločila, da vendarle uveljavi predkupno pravico. "Vesel sem, da smo prišli do tega, da nas je tudi opozicija podprla, čeprav so prej leta in leta delali vse, da se ne bi zgodilo to, kar bomo zdaj storili."

"Država po mojem globokem prepričanju nima v hotelski lastnini kaj iskati (...) Vlada nima v turizmu kaj iskati," je v oddaji dejal Počivalšek in ob tem ponovno dodal, da želijo le konsolidirati državno premoženje, ga narediti bolj uspešnega in nato privatizirati. Počivalšek je v oddaji ponovno demantiral navedbe Save, da so njene finančne obveznosti ob koncu leta znašale 50 milijonov evrov, in sicer večinoma do sklada York, SDH-ja in KAD-a. Počivalšek namreč trdi, da je sistem Sava v finančnih težavah z dolgovi nad 100 milijoni evrov. "Sistem Save je prezadolžen, zato potrebuje strateškega lastnika, ki bo v ta sistem vlagal in naredil iz njega igralca, ki bo sposoben širitve v Sloveniji in tujini. Ne pa da imamo invalida, ki iz leta v leta preživi s težavo." Kot je dodal, država Save ne želi prodati poceni in spomnil, da je bila pred štirimi leti na DUTB-ju, pred hoteli pa so stali številni trgovci, ki so jih želeli kupiti po minimalni ceni.

"Potencial, kot ga ima Sava, mora biti investicijsko sposoben peljati zgodbo na način, da bo konkurenčen še naprej. Ne moremo imeti utrujenih hotelov na eminentnih slovenskih lokacijah." Počivalšek je ob tem še navedel, da je slovenski turizem prejel milijardo sredstev pomoči. Sistem Save pa je iz naslova turističnih bonov po navedbah Počivalška pridobil skoraj 23 milijonov evrov.

Zdravko Počivalšek
Sorodna novica Janša in Orban podpisala sporazum o sodelovanju: "Gospodarske vezi med sosedi so dvojno koristne"

"Ne gre za nekaj deset milijonov za manjšinski delež, ampak za stotine milijonov, ki jih je treba vložiti"

Kot je znano, se ameriški sklad York dogovarja za prodajo manjšinskega 43,2-odstotnega deleža družbe madžarskemu skladu, v Sloveniji pa se vrstijo pozivi k temu, da država uveljavi predkupno pravico. "Kar zadeva uveljavljanje predkupne pravice za hotele Sava /.../ prav zdaj poteka dopisna seja vlade o predlogu, da se dokapitalizira Slovenski državni holding za vsoto, ki mu bo omogočila, da uveljavi predkupno pravico," je po srečanju z madžarskim premierjem viktorjem Orbanom dejal Janez Janša. Premier je še poudaril, da bo vlada SDH-ju naložila tudi obvezo, da se "opravi podrobna forenzična preiskava poslovanja teh družb, skupaj z odvisnimi družbami, za preteklih deset let".

Pojasnil je še, da namen države ni, da bi postala hotelir, ampak da "se lastništvo konsolidira, potem pa poišče strateškega partnerja, ki bo v te turistične komplekse tudi vlagal. Ne gre za nekaj deset milijonov za manjšinski delež, ampak za stotine milijonov, ki jih je treba vložiti, da bodo te turistične kapacitete dejansko služile svojemu namenu s ponudbo, ki bo v Sloveniji in Evropi konkurenčna".

Ker je sklad Prestige, ki se poteguje za odkup deleža v Savi, v madžarski lasti, je bil za komentar vprašan tudi Orban. "O konkretni zadevi nimam česa povedati, to ni stvar madžarske vlade. Gre za sodelovanje javnega kapitala. Imam načela, ki jih z vami z veseljem delim, in sicer načelo je, da je Slovenija last Slovencev, Madžarska pa Madžarov, iz tega moramo izhajati. Obe državi lahko sami odločata, kaj želita storiti s svojo usodo," je odvrnil Orban.

Premierja sta podpisala sporazum o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje, dotaknila pa sta se tudi drugih vprašanj. Foto: BoBo
Premierja sta podpisala sporazum o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje, dotaknila pa sta se tudi drugih vprašanj. Foto: BoBo

Do 3. marca čas za odločitev o uveljavljanju predkupne pravice

SDH in KAD imata sicer do 3. marca čas za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov 43,2-odstotni delež v Savi. Odločitev je pričakovati do konca tega tedna. Nadzorniki KAD-a so že dali zeleno luč za uveljavitev predkupne pravice, nadzorniki SDH-ja pa naj bi odločitev sprejeli v petek.

"Nadzorni svet Kapitalske družbe je podprl predloge uprave, ki predstavljajo podlago za uveljavitev predkupne pravice za nakup delnic in terjatev družbe Sava s strani Slovenskega državnega holdinga ter Kapitalske družbe, v skladu s sprejetimi sklepi Vlade RS," se glasi sporočilo po seji nadzornikov, ki se je začela že v petek, končala pa v ponedeljek.

Opozicija pozdravlja odločitev vlade, a ostaja previdna

Na predlog opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev bi morali na na izredni seji v ponedeljek to temo obravnavati tudi na seji DZ-ja. Ko bo podana "pisna zaveza" vseh deležnikov, da bo država res uveljavila predkupno pravico, bodo zahtevo za sklic izredne seje umaknili, pravijo. Sklep vlade namreč pozdravljajo, poroča STA.

Kot so še v današnjih odzivih navajali v delu opozicije, so sami ves čas pozivali vlado, naj sprejme takšno odločitev. "V opoziciji smo ves čas govorili samo eno, treba je obraniti slovenski strateški interes, treba je obraniti in zaščititi slovenski turizem, in veseli smo, da smo danes od predsednika vlade prvič slišali, da je tako," je ob tem dejala poslanka SD-ja Meira Hot. Opozorila je še, da je vlada takšno odločitev sprejela šele po "tednih in tednih pozivov, ko smo z vladne strani poslušali izmikanja, manipulacije".

Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović je presodil, da sklep pomeni, da so demokratični pritiski na vlado uspeli. Po njegovih besedah se to ne bi zgodilo, če bi vlada sledila svoji strategiji in že lani, ko je imela ponudbo, odkupila Yorkov delež. "So pa špekulirali in po vsej verjetnosti imeli skrit namen odprodati Savo Turizem investitorju, za katerega nihče ne ve, kakšne namene je imel," je še dodal.

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je poudarila, da gre v omenjenem primeru za pomemben segment slovenskega gospodarstva in edinstvene lokacije, ki jih Slovenija ne bi nikoli več mogla dobiti nazaj. "Res pa je, da pogodba še ni podpisana, do volitev je še 62 dni in ves ta čas bo treba biti pozoren in na preži, da nam ta vlada ne bi pripravila še kakšnega takšnega incidenta," je dejala. Tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je opozoril, da je treba počakati, da SDH dejansko uveljavi predkupno pravico. "Pred tem ne bi slavil, ker s to vlado smo navajeni, da se lahko stvari spremenijo čez noč," je dejal.

Čigavi bodo hoteli?
Država bo uveljavila predkupno pravico za nakup Save