Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot
Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot

V prvih sedmih mesecih sta njuni vrednosti presegli 30 milijard evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 98,3-odstotna. Obe vrednosti sta bili prav tako višji od povprečnih vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v letu 2021, in sicer prvi za 41,1 odstotka, drugi pa za 36,2 odstotka.

Vrednost trgovanja je, tako kot v prejšnjih mesecih, bolj naraščala pri blagovni menjavi z državami nečlanicami EU-ja, so navedli na statističnem uradu.

Mednarodno trgovanje Slovenije s preostalimi državami je bilo izrazito večje kot julija 2021, in sicer za več kot polovico. V to skupino držav je Slovenija izvozila za slabi 2 milijardi evrov blaga (za 52,3 odstotka več), uvozila od tam pa za 1,9 milijarde evrov blaga (za 52,0 odstotka več).

Pri trgovanju z državami nečlanicami EU-ja so pomemben delež predstavljali posli oplemenitenja, so navedli statistiki. Brez njih je izvoz znašal 0,8 milijarde evrov oz. je bil vrednostno za 24,3 odstotka višji kot v lanskem juliju, uvoz blaga pa eno milijardo evrov in je bil vrednostno višji za 65,9 odstotka.

Izvoz v države članice EU-ja je bil vrednostno za 23,7 odstotka višji kot v prejšnjem juliju, uvoz pa za 26,9 odstotka. Vrednost izvoza v te države je znašala 2,7 milijarde evrov, vrednost uvoza pa 2,8 milijarde evrov. Z državami članicami EU-ja je Slovenija v juliju torej ustvarila 57,5 odstoka vrednosti celotnega izvoza in 59,4 odstotka vrednosti celotnega uvoza.

Od januarja do konca julija je Slovenija izvozila za 30,1 milijarde evrov in uvozila za 32,5 milijarde evrov blaga. Trgovanje s tujino je bilo večje kot v istem obdobju prejšnjega leta, in sicer je bil izvoz vrednostno višji za 32,6 odstotka, uvoz pa za 45,8 odstotka.

Primanjkljaj v blagovni menjavi je v prvih sedmih mesecih znašal 2,4 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 92,7-odstotna.