V New Yorku še vedno ne manjka protestov zoper početja finančnikov na Wall Streetu. Navadnim smrtnikom oziroma delavcem (ki sestavljajo Main Street) je nerazumljivo, da si finančne elite v času velike brezposelnosti delijo milijonske nagrade, s svojim početjem pa goljufajo vlagatelje. Foto: Reuters
V New Yorku še vedno ne manjka protestov zoper početja finančnikov na Wall Streetu. Navadnim smrtnikom oziroma delavcem (ki sestavljajo Main Street) je nerazumljivo, da si finančne elite v času velike brezposelnosti delijo milijonske nagrade, s svojim početjem pa goljufajo vlagatelje. Foto: Reuters
Cene lahke nafte so se povzpele prek 86 dolarjev. Medtem je britanska energetska družba BP prevzela polno odgovornost za razlitje nafte v Mehiškem zalivu, delnice pa so zadnji teden padle za 10 odstotkov, saj bo račun za čiščenje izjemno visok. Foto: EPA
Warren Buffett
Warren Buffett bo povedal, kaj si misli o trenutnem stanju na delniških trgih. Foto: Reuters

Zadnji teden je Dow Jones izgubil 1,2 odstotka. Tudi v naslednjem tednu naj bi bilo trgovanje precej volatilno. Če bo Grčija res dosegla dogovor o še večji finančni pomoči, bi lahko v ponedeljek videli zeleno obarvane tečajne liste. Sveže poslovne rezultate bo objavilo še nekaj velikih podjetij (Kraft, Cisco, Pfizer), najpomembnejša objava pa prihaja v petek, ko bo ministrstvo za delo objavilo podatke o aprilskem trgu dela. Po napovedih naj bi največje svetovno gospodarstvo prejšnji mesec ustvarilo 200 tisoč novih delovnih mest.

V Goldmanu izpuhtelo že 20 papirnatih milijard
Vsi bodo budno spremljali tudi novice, povezane z obtožbami zoper banko Goldman Sachs, ki naj bi ogoljufala vlagatelje. Slovita finančna ustanova je že nekaj dni na udaru vlagateljev, tako da se je njena tržna kapitalizacija znižala za 20 milijard dolarjev, delnice pa so od prvih obtožb Seca, ki je v ZDA regulator trga, padle za 20 odstotkov. Prav zanimivo bo spremljati, kaj ima sloviti vlagatelj Warren Buffett povedati na to temo.

Dow Jones

11.008

Nasdaq

2.461

DAX30

6.135

FTSE100

5.553

FTSEurofirst 300

1.062

Nikkei

11.057

EUR/USD

1,3295

USD/JPY

93,81

EUR/CHF

1,4322

Lahka nafta

86,17 USD

Zlato

1.179 USD

Euribor, 6-mesečni

0,968 %


Kot da bi gradbenik uporabljal slabe materiale
79-letni Buffett bo namreč ta konec tedna gostil svoje "ovčice" na tradicionalnem letnem srečanju v Omahi. Njegovo podjetje Berkshire Hathaway, ki ima več kot 40 tisoč delničarjev, je lani v Goldman Sachs vložilo kar pet milijard dolarjev. Buffett utegne pljuniti v svojo skledo, če bo kritiziral nečedno početje pri trženju strukturiranih produktov (CDO-jev) v Goldmanu, ki ga lahko primerjamo z gradbenikom, ki kupcu hiše ne razkrije, da je pri gradnji uporabil najslabše materiale.

Goldman v eni največjih kriz v svoji 140-letni zgodovini
Samo v petek so se delnice Goldman Sachsa po novici, da pravosodne oblasti v ZDA izvajajo kazensko preiskavo o njenem ravnanju pred izbruhom finančne krize in da so nekateri analitiki znižali ciljno vrednost teh delnic, pocenile za skoraj deset odstotkov in padle na devetmesečno dno. Delniški indeks Dow Jones (11.008 točk) je petkovo trgovanje končal z izgubo kar 158 točk, v vsem tednu pa je padel za 1,2 odstotka. To pomeni najslabši tedenski "rezultat" pa januarju, vseeno pa je bil njegov mesečni "izplen" pozitiven: Dow je aprila pridobil 1,4 odstotka.

Evropa tretji teden zapored navzdol
Vodilne evropske borze so se morale v petek sprijazniti s tretjim zaporednim negativnim tednom, saj je indeks FTSEurofirst 300 v zadnjih petih dneh skupno izgubil 2,7 odstotka, v mesecu aprilu pa 1,5 odstotka. Vzrok za nemir na finančnih trgih sta v prvi vrsti grška dolžniška kriza in negotovost glede stabilnosti območja evra. Atene bodo v nedeljo objavile podrobnosti dogovora z evropskimi oblastmi o finančni pomoči. Grški premier seveda zagotavlja, da država ne bo bankrotirala, toda obvezniški trgi niso enakega mnenja.

Grčija bo težko poplačala dolg
Zlasti v sredo smo videli dramatične pribitke na grške obveznice, ob koncu tedna pa so se razmere umirile. Skeptiki dvomijo, da bo Grčija sposobna odplačati svoj dolg, saj je gospodarski položaj izjemno slab, ob padanju BDP-ja pa niti vsi ukrepi, vključno z višjimi davki, ne bodo veliko pomagali. Podobne težave imajo tudi na Portugalskem in v Španiji, kjer je bila stopnja brezposelnosti v prvem četrtletju kar 20-odstotna. Brez dela je bilo 4,6 milijona ljudi. V Evropski uniji je brezposelnost višja le v Latviji (22,3 %).

Zajeten padec Gorenjevih delnic
Na Ljubljanski borzi so bili zadnji dnevi v znamenju počitniškega mrtvila. Največ prometa je bilo z delnicami Krke, in sicer za 1,72 milijona evrov, pri čemer je enotni tečaj padel za 0,94 odstotka, na 68,77 evra. Največji padec so utrpele Gorenjeve delnice, saj se je tečaj znižal za 6,40 odstotka, na 13,75 evra. Delničarji družbe bodo 28. maja odločali o povečanju osnovnega kapitala v višini 9,4 milijona evrov. "Očitno iščejo najučinkovitejše vire, ker je v zaostrenih finančnih razmerah težko priti do denarja tudi za naša večja podjetja," je napoved dokapitalizacije komentiral Andrej Zakotnik iz borznoposredniške družbe GBD.