Raztovarjanje indonezijske tovorne ladje v pristanišču. Foto: Reuters
Raztovarjanje indonezijske tovorne ladje v pristanišču. Foto: Reuters

Nekateri svežnji ukrepov za spodbujanje gospodarstva med svetovno finančno in gospodarsko krizo naj bi tako dajali prednost domačim podjetjem.

"Na začetku letošnjega leta je za večino članic WTO-ja kazalo, da so protekcionistične pritiske uspešno držale pod nadzorom. Odtlej pa se je zgodilo opazno drsenje," je WTO zapisal v poročilu.

Tako med drugim prihaja do povečanja carinskih tarif in števila protidampinških preiskav. Slednje so sicer v skladu s trgovinskimi pravili, vendar pa občutno povečanje njihovega števila lahko predstavlja oviro za trgovanje.

Večina članic spoštuje pravila
Prvi mož WTO-ja Pascal Lamy je v Bruslju dejal, da omenjeno drsenje ni "visoke intenzitete" in da večina od 153 članic WTO-ja spoštuje trgovinska pravila. Vendar pa veljavna pravila trgujočim državam, tako Lamy, ponujajo določeno mero prilagodljivosti, države pa so nagnjene k temu, da to pod pritiskom domačega protekcionizma izkoristijo.

Lamy bo zato prihodnji teden v Londonu na vrhu skupine 20 najrazvitejših in najhitreje rastočih držav (G20) voditelje pozval, naj se še naprej upirajo protekcionističnim pritiskom, hkrati pa si prizadevajo k čimprejšnji sklenitvi dogovora o liberalizaciji svetovne trgovine.

K. S.