Tokrat je Agrokor za Mercator pripravljen ponuditi bistveno manj kot v zadnjem poskusu. Foto: BoBo
Tokrat je Agrokor za Mercator pripravljen ponuditi bistveno manj kot v zadnjem poskusu. Foto: BoBo

Predsednik uprave pivovarne Dušan Zorko je dejal, da bodo nadzorniki o soglasju k prodaji 8,43-odstotnega deleža, ki ga ima družba v Mercatorju, odločali na petkovi seji.

Zorko ni želel govoriti o ceni, je pa opozoril, da morajo biti izpolnjeni vsi pogoji iz konzorcijske pogodbe, da se lahko pogodba tudi realizira. Konzorcijska pogodba, ki so jo pri deveti prodaji Mercatorja podpisali Pivovarna Union, Nova Ljubljanska banka, Pivovarna Laško, Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring, Radenska, Banka Koper, banka Hypo Alpe-Adria, NFD, Banka Celje in NFD holding, namreč ni obvezujoča.

Če se kateri izmed vpletnih ne strinja z doseženo ceno ali drugimi pogoji lahko brez kazni odstopi od prodaje. Konzorcij delničarjev Mercatorja je prejšnji teden potrdil, da se o prodaji skupnega 53-odstotnega deleža trgovske družbe pogaja s hrvaško družbo Agrokor.

Zorko je še dejal, da je Pivovarna Laško pripravljena prodati svoj delež, saj od nje to že nekaj let zahtevajo tudi banke upnice. K prodaji deleža Agrokorju morata soglasje dati tudi nadzorna sveta Pivovarne Union in Radenske. Union je 12,33-odstotni lastnik Mercatorja, Radenska pa 2,57-odstoten.

Leta 2011 Agrokor ponujal 221 evrov za delnico, letos 120
Tokrat je Agrokor za Mercator pripravljen ponuditi bistveno manj kot v zadnjem poskusu prodaje, ko je ponujal 221 evrov za delnico. Po podatkih STA-ja je Agrokor tokrat pripravljen plačati 120 evrov za delnico, prevzel pa bi tudi 1,1 milijarde evrov Mercatorjevega dolga, vendar bi zato dobil tudi vse Mercatorjeve nepremičnine, ki so vredne več sto milijonov evrov.

Največji posamični lastnik Mercatorja je Pivovarna Union, sledijo NLB, ki ima 10,75 odstotka Mercatojra, Societe Generale - Splitska banka (10,17 odstotka), Pivovarna Laško, Unicredit Banka Slovenije (8,01 odstotka), NKBM (5,24 odstotka), Hypo Alpe Adira (4,40 odstotka), GB (3,80 odstotka), Prvi Faktor - faktoring Beograd (3,35 odstotka) in Radenska.

Mercator za NLB nestrateška naložba
Predsednik uprave NLB-ja Janko Medja je po današnji skupščini banke v Ljubljani dejal, da so delnice Mercatorja za NLB nestrateška naložba. NLB bo tako zasledovala cilj prodaje v skladu s strokovnimi kriteriji. Pogajanja so v zaključni fazi, je dejal Medja, ki pričakuje, da se bodo kmalu sklenila.

Upravi Pivovarne Laško je sicer uspelo do konca septembra podaljšati reprogram posojil, ki znaša okoli 270 milijonov evrov. Uprava Pivovarne Laško je pri prodaji 79,24-odstotnega poslovnega deleža v Večeru obnovila pogovore z investitorji, med njimi tudi s Styrio.