Aprila so bili delniški indeksi v New Yorku na triletnem vrhu, v petek pa je tehnološki Nasdaq že zdrsnil pod vrednost z začetka leta 2011. Foto: EPA
Aprila so bili delniški indeksi v New Yorku na triletnem vrhu, v petek pa je tehnološki Nasdaq že zdrsnil pod vrednost z začetka leta 2011. Foto: EPA
Ljubljanska borza
Gorenjeve delnice, ki so prejšnji teden padle za pet odstotkov, so se v ponedeljek podražile za odstotek, vendar je bilo to premalo, da bi indeks SBI TOP dan končal v pozitivnem območju. Foto: MMC RTV SLO

Po visokih petkovih izgubah, ko je Dow Jones padel za 1,42 odstotka in so tudi največje evropske borze zdrsnile za najmanj odstotek v rdeče številke, je ponedeljkovo dopoldne na zahodnih borzah prineslo umiritev strasti in rast vsaj nekaterih sektorjev. To velja predvsem za rudarska podjetja, saj je Sunday Times poročal, da surovinski velikan Glencore razmišlja o 12 milijard funtov vrednem prevzemu podjetja ENRC.

Kitajsko gospodarstvo se ohlaja
Frankfurtski DAX30 je v začetnih minutah ponedeljkovega trgovanja pridobil skoraj pol odstotka, toda nato se je krivulja spet obrnila navzdol. V zadnjem času je tudi s Kitajske prišlo nekaj znamenj, da se gospodarstvo ohlaja, kar je posledica vedno bolj omejitvene denarne politike. Rast denarne mase je bila maja najnižja v zadnjih 30 mesecih, število na novo danih posojil pa nižje od pričakovanj. Izvoz na trge Evropske unije in ZDA je maja dosegel najnižjo vrednost po koncu leta 2009.

Savdska Arabija bo povečala proizvodnjo nafte
Vlagatelji s še večjo negotovostjo pogledujejo tudi proti ameriškim Zveznim rezervam in se sprašujejo, ali bo Fed po izteku programa QE2, v okviru katerega je odkupil za 600 milijard dolarjev obveznic, napovedal kakšno novo podobno akcijo. Cena lahke nafte je zdrsnila na dobrih 98 dolarjev. Savdska Arabija bo julija povečala proizvodnjo črnega zlata na 10 milijonov sodov, s čimer se bo požvižgala na dogovor Opeca, da članice ne bodo povečale proizvodnjih kvot. Vrednost evra je bila ob 15. uri 1,4377 dolarja. V primerjavi s švicarskim frankom je evro padel na rekordno nizkih 1,20 franka.

Draga večerja s slovitim vlagateljem

Pred poletnimi meseci, ki tradicionalno veljajo za ne prav donosne, borzni obeti torej niso dobri. Morda bo dal kakšen namig, kaj se splača kupiti, sloviti vlagatelj Warren Buffett. Toda njegovi nasveti niso poceni - na spletni dražbi je nekdo ponudil 2,626 milijona dolarjev za večerjo z 80-letnim Buffettom in sedmimi prijatelji v elitni newyorški restavraciji Smith & Wollens. Denar bo šel v dobrodelne namene, seveda pa se "srečnež", ki bo večerjal z Buffettom, nadeja, da mu bo tretji najbogatejši Zemljan povedal kakšen recept, kako obogateti.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

GORENJE

+1,05 %

9,58 EUR

TELEKOM

+1,03 %

76,28

PETROL

+0,51 %

218,00

INTEREUROPA

+0,00 %

1,80

MERCATOR

-0,14 %

173,25

KRKA

-0,74 %

60,05

NOVA KBM

-1,58 %

7,55

LUKA KOPER

-3,10 %

12,50


Nova KBM na novem dnu
Indeks SBI TOP (757 točk), ki je junija samo enkrat dan končal s plusom, je ob izjemno nizkem prometu izgubil 0,15 odstotka, potem ko je vrednost delnic Nove KBM padla na 7,55 evra. To je nova najnižja vrednost od začetka kotacije. Samo letos je tečaj Nove KBM padel za 26 odstotkov, prejšnji teden pa je za dodatno nervozo poskrbela novica, da je agencija Moody's mariborski banki oklestila kreditno oceno. Nič kaj zadovoljni niso niti delničarji Zavarovalnice Maribor. Cena je padla na 14,2 evra, kar je dveletni minimum. Po trgovanju je zavarovalnica sporočila, da je imela v prvem četrtletju za tri milijone evrov čistega dobička, kar je nekoliko bolje od njenih pričakovanj.