Ruski minister za energetiko Aleksander Novak (levo )in minister za energetiko Savdske Arabije Kalid Al Falih na novinarski konferenci Opeca na Dunaju. Foto: Reuters
Ruski minister za energetiko Aleksander Novak (levo )in minister za energetiko Savdske Arabije Kalid Al Falih na novinarski konferenci Opeca na Dunaju. Foto: Reuters

Prvič po letu 2008 se je zgodilo, da so se članice in nečlanice Opeca skupaj dogovorile o zmanjšanju proizvodnje. Spoštovanje dogovora bo nadzoroval skupni odbor, v katerem bo pet članic in nečlanic Opeca.

Na Dunaju je 12 držav obljubilo zmanjšanje proizvodnje za skupaj 558.000 sodov dnevno, je povedal katarski naftni minister Mohamed Bin Saleh Al Sada. Rusija, ki je trenutno največja proizvajalka nafte na svetu, namerava načrpati 300.000 159-litrskih sodov nafte manj kot do zdaj.

Članice Opeca so sicer že na srečanju 30. novembra napovedale zmanjšanje svoje proizvodnje v prvi polovici leta 2017 za 1,2 milijona na 32,5 milijona sodov nafte dnevno. Po objavi dogovora so se takoj občutno zvišale cene nafte: brent se je podražil za okoli 15 odstotkov na skoraj 55 dolarjev za sod.

Države, ki so odločene zmanjšati svojo proizvodnjo, prispevajo več kot polovico vse svetovne proizvodnje nafte.

Ukrep, koristen tudi za svetovno gospodarstvo
"To je zgodovinski dan," je bil še pred začetkom pogovorov optimističen generalni sekretar Opeca Mohamed Barkindo. Opecovemu povabilu se je odzvalo več kot deset držav, med njimi poleg Rusije tudi Mehika, Azerbajdžan, Kazahstan, Bahrajn, Bolivija, Oman, Sudan in Južni Sudan.

Savdski minister za nafto Kalid Al Falih je dejal, da bo ukrep koristen tudi za svetovno gospodarstvo, ne le za proizvajalke ter naftno in plinsko industrijo.