Trgovci po znižanih cenah ponujajo tekstil, obutev in športno opremo. Foto: MMC RTV SLO
Trgovci po znižanih cenah ponujajo tekstil, obutev in športno opremo. Foto: MMC RTV SLO
Začenjajo se zimske razprodaje

Mnoge trgovine svoja vrata prvi dan razprodaj odpirajo nekoliko prej kot sicer, trgovci pa bodo izdelke ponujali po do 50 odstotkov nižjih cenah. Obisk zimskih razprodaj zaradi decembrskih popustov sicer iz leta v leto upada.

Nad spoštovanjem zakona bedi Tržni inšpektorat RS
Objava o razprodaji mora vsebovati podatek o vrsti blaga, ki je znižano, odstotek znižanja in čas trajanja razprodaje, znižano blago pa mora biti označeno s ceno pred znižanjem in ceno po njem. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu (npr. od 10 do 50 odstotkov), mora najvišji odstotek znižanja vsebovati najmanj četrtino vrednosti vsega blaga na razprodaji, so dejali na Tržnem inšpektoratu RS. V skladu z uredbo se lahko zimske razprodaje začnejo prvi ponedeljek v januarju in lahko trajajo največ 60 dni.

Tudi letos bo za zaščito kupcev skrbela tržna inšpekcija, ki bo skrbela za spoštovanje zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, zlasti praksami zavajajočega oglaševanja.

Če vam nekaj ni všeč ...
Tržni inšpektorat potrošnike tudi opozarja na razlikovanje med zahtevki zaradi napake na izdelku in zamenjavo izdelka, ker ta kupcu ni všeč. Izdelka brez napake namreč trgovec ni dolžan zamenjati oz. vrniti kupnine, razen če je to obljubil.

Začenjajo se zimske razprodaje