Vračila zavezancem so precej višja od doplačil. Foto: Pixabay
Vračila zavezancem so precej višja od doplačil. Foto: Pixabay

Država je pretekle dni že vrnila 273 milijonov evrov preveč plačane dohodnine iz drugega svežnja. Za dobrih 105 tisoč zavezancev pa je danes skrajni rok za doplačilo premalo plačne dohodnine med letom. Pričakujejo 48 milijonov evrov doplačil.

Na finančni upravi ugotavljajo, da so zavezanci na splošno disciplinirani in da zamudnikov ni veliko. Pred vračilom država pobota neplačane zapadle obveznosti. V prvem svežnju je šlo za dobre 3 milijone. "V drugem svežnju dohodnine, pri 46000 zavezancih, pa nekaj manj kot tri milijone," pravi Barbara Škrinjar s finančne uprave.

Poleg tega omogočajo skoraj vse sodobne načine poravnave obveznosti. "S plačilnimi karticami, z elektronskimi denarnicami, s slikami, to je zelo dobrodošel nov način. Potem si lahko zavezanci pripravijo plačilni nalog tako, da poskenirajo QR-kodo," je pojasnila Škrinjar.

Višje plače, polna zaposlenost in zakonodaja vplivajo na vse več pobrane dohodnine. Lani 3,2 milijarde, kar je 700 milijonov več kot pred štirimi leti oziroma covidom.

Letos se prilivi od dohodnine še povečujejo tudi zato, ker vlada ni dovolila uskladitve lestvice za odmero dohodnine in olajšav z inflacijo in zato so se bruto plače povečale za 6 odstotkov, neto pa samo za tri.