Banke, ki bodo določene kot sistemsko pomembne, bodo zavezane k razkritju informacij glede politike in prakse prejemkov in nagrajevanja. Foto: EPA
Banke, ki bodo določene kot sistemsko pomembne, bodo zavezane k razkritju informacij glede politike in prakse prejemkov in nagrajevanja. Foto: EPA
Marjan Kramar
Z novim zakonom se naj Kramarjeva zgodba milijonske nagrade za uspešnost ne bi ponovila. Foto: RTV SLO

Banke morajo zdaj tako med drugim voditi politiko prejemkov in nagrajevanja, ki spodbuja učinkovito upravljanje tveganj.

Banke bodo imele posebne komisije za prejemke
Zakon določa, da mora nadzorni svet banke imenovati posebno komisijo za prejemke, če je banka pomembna za slovenski bančni sistem. Katere banke so sistemsko pomembne, bo z odločbo določila Banka Slovenije. To se bo zgodilo v enem mesecu po tem, ko bo opredelila tudi podrobnejša pravila v zvezi s politiko in prakso prejemkov banke, naloge in sestavo komisije za prejemke ter dolžnosti članov nadzornih svetov v zvezi s tem vprašanjem.

Nadzorni sveti teh bank bodo morali komisijo za prejemke imenovati na svoji prvi seji po objavi omenjene odločbe Banke Slovenije. Banke, ki bodo določene kot sistemsko pomembne, bodo zavezane tudi razkritju informacij glede politike in prakse prejemkov in nagrajevanja.

Pravila bodo veljala tudi za leto 2010
S temi pravili bodo morale banke uskladiti tudi še neizplačane prejemke iz leta 2010.

Cilj tretje evropske direktive o kapitalskih zahtevah in nadzorniškem pregledu politik prejemkov - Slovenija je maja zaradi zamude pri njenem prenosu dobila drugi opomin Evropske komisije - je zagotoviti finančno stabilnost bank in investicijskih podjetij ter obravnavati pretirano in nepreudarno tveganje v bančnem sektorju, ki so ga spodbujale neustrezne prakse prejemkov, ki so povzročile propad posameznih institucij in težave v družbi kot celoti.

Kramarju leta 2009 milijon evrov nagrade
V slovenski javnosti je najbolj odmevala izplačana nagrada Marjanu Kramarju, ki je od februarja 2004 do konca januarja 2009 vodil Novo Ljubljansko banko. Ob odhodu s položaja je dobil nagrado, večjo od milijona evrov bruto. Po objavi, da je bila nagrada izplačana, je vlada od Kramarja zahtevala njeno vračilo, a se Kramar ni odzval. Kramar je sicer prejemal dobrih 16 tisoč evrov bruto plače, po odhodu iz NLB-ja pa je bil upravičen še do odpravnine 200 tisoč evrov.