Po več kot mesecu dni so vlagatelji na Ljubljanski borzi le dočakali, da se je večina delnic trikrat zapored zvišala. Foto: RTV SLO
Po več kot mesecu dni so vlagatelji na Ljubljanski borzi le dočakali, da se je večina delnic trikrat zapored zvišala. Foto: RTV SLO
V ZDA so se že vdali v usodo, da je recesija neizbežna. Pomembno vprašanje zdaj je, kako dolga bo. Foto: EPA

Po objavi prvih poslovnih rezultatov uvodnega četrtletja (prodaja se je zvišala za 19 odstotkov) so te delnice ob 1,27 milijona evrih prometa pridobile še 1,3 odstotka. Najvišji posli so se sklepali na začetku dneva pri 98,3 evra. Pred 13. uro, ko se Ljubljanska borza zapre, je bila cena evro nižja. Vsaj odstotek dražje so še delnice Luke in Aerodroma, medtem ko je Telekom pridobil 0,8 odstotka, Mercator pa skoraj pol odstotka.

Tečaj Petrola pod 600 evri
Med desetimi najprometnejšimi papirji so so pocenile le delnice Gorenja, Petrola (oboje za slab odstotek) in Nove KBM (le za petino odstotka). Enotni tečaj Petrola je prvič po lanskem aprilu zdrsnil pod 600 evrov. Slovenski borzni indeks (8.710 točk) se je zvišal za tretjino odstotka. Tolikšen je tudi njegov tedenski premik. Promet ostaja precej nizek, zato je še prezgodaj govoriti o vrnitvi optimizma. Na prostem trgu je bil po rasti in prometu v ospredju sklad NFD, katerega vrednost se je povzpela za dobra dva odstotka, na 2,40 evra.

Najprometnejših pet:
KRKA (1,30 %) 97,46
TELEKOM (0,77 %) 253,60
GORENJE (-0,90 %) 34,06
PETROL (-0,80 %) 598,98
NOVA KBM (-0,18 %) 33,17

Merrill Lynch brez dokapitalizacije
Delnice ameriških korporacij so se v četrtek po precej nervoznem trgovanju v povprečju nekoliko podražile, potem ko je investicijska hiša Merrill Lynch napovedala, da ne potrebuje dodatnega kapitala in bo lahko premostila težke čase. Delnice omenjene finančne hiše so se podražile za 2,4 odstotka, vlagatelji pa upajo, da v prihodnje ustanove na Wall Streetu ne bodo več poročale o milijardnih odpisih slabih posojil. Porasle so tudi številne tehnološke delnice. Proizvajalec naprav BlackBerry, podjetje Research in Motion (+5,9 odstotka), je razveselil s poslovnimi rezultati.

Vedno več Američanov prosi vbogajme
Indeks Dow Jones (12.626 točk) se je zvišal za 0,16 odstotka, tehnološki Nasdaq (2.363) za pol manj. Večji napredek obeh indeksov je preprečil slab podatek o ameriškem trgu dela, saj je število tistih, ki potrebujejo denarno nadomestilo po izgubi službe, poraslo na 407 tisoč - največ po septembru 2005. Evropske borze so dan končale v rdečih številkah in tako predahnile po dveh dneh lepe rasti (+4 odstotke). Danes bo sicer na globalnih trgih v ospredju poročilo ameriškega ministrstva za delo o številu novih oziroma izgubljenih delovnih mest v prejšnjem mesecu.

T. O.