Dominique Strauss Kahn hitro razvijajoče države poziva k gospodarski odgovornosti. Foto: EPA
Dominique Strauss Kahn hitro razvijajoče države poziva k gospodarski odgovornosti. Foto: EPA

Edini protest je pripravila organizacija Jubilee, ki je z krajšim mimohodom nekaj desetih somišljenikov, vklenjenih v simbolične papirnate verige, simbolično opozorila na krivice svetovnega finančnega sistema.

Po drugi strani pa je bila razprava na zasedanju veliko bolj vroča, kajti neenakomerno okrevanje svetovnega gospodarstva po gospodarski krizi je sprožilo pogovore o valutni vojni, saj naj bi nekatere države umetno zniževale vrednost svojih valut, da bi si tako pomagale pri izvozu in gospodarski rasti.

Razvite države okrevajo (pre)počasi?
Po besedah generalnega direktorja IMF-a (Mednarodnega denarnega sklada) Dominiqua Straussa - Khana je krize že konec za hitro razvijajoče se države, kot so Kitajska, Indija in Brazilija, medtem ko se razviti svet še spopada s počasnim okrevanjem in pomanjkanjem delovnih mest. Strauss je zato Kitajsko in druge hitro razvijajoče se države, ki zahtevajo več besede pri odločanju v mednarodnih finančnih ustanovah, pozval k večji mednarodni gospodarski odgovornosti. Predmet sklepnih razprav zasedanja bo tako valutna politika, še posebej zaradi trenj med ZDA in EU-jem, in problematike tečaja kitajskega juana.

Zahteve po večjem vplivu v finančnih inštitucijah so glavne zahteve hitro razvijajočih se gospodarstev, ki zahtevajo reformo sistema kvot in tako več glasovalnih pravic. Čeprav se o tem že dlje časa govori kot o dejstvu, pa še ni znano, ali bo sklepna izjava po zasedanju vsebovala tudi omenjene spremembe.

Zasedanje se končuje s sestankom Mednarodnega in finančnega odbora (IMFC) in sestankom Razvojnega odbora IMF-a in Svetovne banke.

Washingtonskega zasedanja sta se udeležila tudi slovenski finančni minister Franc Križanič, ki je že zapustil ZDA, in guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.