Foto:
Foto:

Prizivno sodišče WTO-ja naj bi namreč razsodilo, da morajo ZDA v kratkem času umakniti omenjene carinske omejitve, sicer naj bi EU sprejel ustrezne protiukrepe. Ti naj bi obsegali za 2,2 milijarde dolarjev carinskih dajatev ameriških podjetij.

Pred tem je podobno odločitev sprejel panel WTO, vendar so se ZDA nanjo pritožile, omenjena odločitev pritožbenega organa pa je dokončna. Z njo so države, ki so bile prizadete z ameriškimi carinami in so svoje pritožbe notificirale pri WTO-ju, dobile možnost, da proti ZDA - če te svojih ukrepov ne bodo uskladile s pravili WTO-ja - sprejmejo povračilne ukrepe v obliki povišanih carinskih dajatev in uvedbo kvot.

Ameriška administracija je enostransko povišanje carinskih dajatev utemeljevala z zelo povišanim uvozom jekla na ameriškem trgu, ki naj bi ogrožal obstoj domačih jeklarskih podjetij. WTO je v več kot 900 strani dolgem poročilu zavrnilo vse ameriške argumente, EU pa je že zagrozil s povračilnimi ukrepi v višini 2,2 milijarde dolarjev.

Januarja leta 2002 je namreč ameriški predsednik George Bush za zavarovanje domače proizvodnje določil 30-odstotno carino na uvoz jekla iz EU-ja. Ukrep je sprožil konkurenčni spor med Brusljem in Washingtonom.

ZDA se s sklepom WTO-ja ne strinjajo
ZDA se z ugotovitvijo WTO-ja ne strinjajo, bodo pa še preučile, če bo ameriški predsednik George Bush ukinil dajatve na uvoz jekla oziroma počakal, da se iztečejo tri leta, kolikor naj bi ukrep trajal. Predstavnik bele hiše je še dejal, da so ZDA ukrepe sprejele, da bi zaščitile svoje gospodarstvo, pri tem pa ne vidijo nič nelegalnega.