Od konca januarja Zidar ni mogel prosto razpolagati s svojimi nepremičninami in 76-odstotnim deležem v družbi SCT Holding. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Od konca januarja Zidar ni mogel prosto razpolagati s svojimi nepremičninami in 76-odstotnim deležem v družbi SCT Holding. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Zidarju odmrznili premoženje

Višji sodniki so ugotovili, da je sklep okrajnega sodišča o izdaji začasne odredbe obremenjen z absolutno kršitvijo določb pravdnega postopka oz. zakona o izvršbi in zavarovanju, je poročalo Delo.

Sodišče se je strinjalo z Zidarjevim odvetnikom
Strinjali so se z Zidarjevim odvetnikom Zoranom Hartmanom, da upnik (podjetje Liko) ni izkazal obstoja nevarnosti, da bo prvi mož SCT-ja svoje premoženje odtujil ali skril. Sodišče v Cerknici se ni opredelilo niti do Zidarjevih ugovornih navedb, s katerimi je izpodbijal upnikovo zatrjevanje o spornosti višine kupnine.

Liko Liboje mora tako Zidarju vrniti 1.518 evrov stroškov pritožbenega postopka.

Kot je znano, je podjetje zoper Zidarja in preostala dva člana upravnega odbora SCT-ja Aleksandra Mezeta in Janeza Jamnika nameravalo sprožiti pravdni postopek zaradi prenosa dela premoženja v lasti SCT-ja na SCT Holding, torej v zasebno last treh vodilnih menedžerjev SCT-ja.

Plačali milijon manj?
Gre za podjetje SCT Tovarna kovinske opreme (TKO), za katero so menedžerji SCT-ja uradno odšteli 2,45 milijona evrov. Dejansko naj bi za lastniški delež ene izmed finančno bolj zdravih "hčera" SCT-ja plačali le 1,44 milijona evrov. Za plačilo preostalega dela kupnine naj bi namreč najeli posojilo pri samem prodajalcu, podjetju SCT Naložbe, ki je v lasti SCT-ja.

Le dober mesec po prenosu podjetja SCT TKO na SCT Holding pa je SCT na sodišče vložil predlog za prisilno poravnavo.

Odškodninska tožba proti Zidarju za 746.933 evrov
Družba Liko Liboje je neuspešno zahtevala prepoved razpolaganja s premoženjem tudi za Mezeta in Jamnika, saj sta okrajni sodišči v Ljubljani in Grosupljem njen predlog zavrnili. A odškodninska tožba za 746.933 evrov naj bi bila marca vložena le proti Zidarju, ker pa menda še ni plačana sodna taksa, tožba še ni vročena tožencu.

Del začasne odredbe, s katero je murskosoboško okrožno sodišče Zidarju januarja prepovedalo odtujitev in obremenitev nepremičnine (gre za eno njivo), pa je še vedno veljaven, ker mariborsko višje sodišče še ni odločilo o pritožbi.

Zidarju odmrznili premoženje