Številni tuji delavci za svoje delodajalce delajo kar prek d. o. o. Foto: BoBo
Številni tuji delavci za svoje delodajalce delajo kar prek d. o. o. Foto: BoBo

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) zadnji dve leti opozarja predvsem na anomalijo, ko posredniki v Sloveniji za več tisoč evrov prodajajo številna podjetja tujcem, ki si želijo pridobiti status in delo v državi EU-ja. Velika večina teh delavcev nato dela kot d. o. o. za druga podjetja in so brez nadzora trga dela, je povedal koordinator projekta svetovalnice za migrantske delavce Marko Tanasić.

Kot primer je navedel, da v pekarni lahko dela pet zaposlenih, vsak izmed njih pa ima svoj d. o. o. S to tematiko se po njegovih besedah že ukvarja policija, pričakujejo pa tudi ustrezne zakonodajne rešitve.

Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič pa je poudaril, da je v Sloveniji 4,8 odstotka tujih državljanov, zato namenja posebno pozornost tistim, ki se želijo vključiti v trg dela. Med drugim jim pomagajo prek svetovalnice za migrante, ki kot projekt deluje v okviru Info točke za tujce zavoda za zaposlovanje.

Goran Lukić iz ZSSS-ja je pojasnil, da so prek svetovalne pisarne izvedli 3.100 svetovanj, 3.000 informiranj in od aprila do novembra zaradi kršitev oddali 70 prijav pristojnim organom. Sodelujejo tudi z drugimi sindikalnimi centralami po Evropi, da bi lahko pomagali tistim delavcem, ki so iz Slovenije napoteni v tujino. Kot je opozoril Lukić, naj bi pisarna kot projekt delovala še do 30. junija. Zato si želi, da bi se za njihovo delovanje našla trajna rešitev in financiranje.