Po koncu športne kariere se nekdanji športniki sprašujejo, kako naprej, in pogosto se odločijo za podjetništvo, ki prav tako kot šport zahteva predanost, disciplino in jasno vizijo. Na samostojno podjetniško pot se je podal tudi naš nekdanji paraolimpijec Darko Đurić. Ukvarja se z digitalizacijo fizioterapevtskih storitev. Skupaj z Gregorjem Nahtigalom je ustanovil zagonsko podjetje in razvili so platformo FroomCare, ki je zasnovana kot aplikacija za fizioterapijo na daljavo, s katero fizioterapijo prenašajo v domače okolje in prispevajo k manjši obremenjenosti fizioterapevtov.

Grega Nahtigal in DarkoĐurić
Grega Nahtigal in DarkoĐurić

Darko Đurić: "Želel sem, da fizioterapevtska vadba postane dostopna vsakomur, kadar koli in kjer koli. Z Gregorjem se poznava v bistvu že dobrih deset let. Ko sem jaz še plaval, je bil Grega trener in vodja ekipe Alena Kobilice, smo tudi skupaj hodili na priprave in nekatera tekmovanja in lahko rečem, da je bil Grega tudi udeležen pri mojih dveh največjih uspehih. Ko sem bil leta 2013 svetovni prvak, je bil tam zraven in pa tudi leta 2018, ko sem bil evropski prvak, je bil zraven, tako da potem, ko sva se skupaj za poslovno idejo oziroma kariero odločala, tudi ni bila tako težka odločitev.”

Grega Nahtigal: “Vedno je zgodba v ozadju in tudi pri nas je. Nastala pa je v nekem lokalu, kjer smo naročali sladoled in kavo in je bila ena taka zelo enostavna nalepka s QR-kodo, kjer je bil meni gor in nekako ideja, da bi to moralo biti na zdravstvenih kartonih, kjer bi pacienti dostopali do svojih terapevstkih vaj, je bila enostavno prečudovita, da bi jo izpustili. Naša poslovna ideja je ponuditi trgu rešitev, s katero bi proces rehabilitacije oziroma fizioterapije pripeljali v 21. stoletje. Če sem bil jaz nekako neko čustveno sidro pri Darkovem plavanju, kjer je bil on precej čustveno vpleten, je pa zdaj ravno obratno, sem pa jaz tista živčna razvalina, ki ropota okrog pa lomi palice, pa se lahko oprem nanj. To je nekaj, en tak preskok, ki ga nisem pričakoval.”

Darko Đurić: “Sicer imava pa za seboj zelo močno ekipo, strokovno skupino, katero vodi dr. Eva Uršej, pa tudi zunanje izvajalce za razvoj programske opreme, snemanje videovsebin in tudi nekatere svetovalce, ki naju res vzpodbujajo in tudi pomagajo pri tej podjetniški poti."

Marko Seifried: “Prebolel sem covid, in sicer lani marca. Po daljšem zdravljenju v bolnišnisi sem moral kasneje začeti z intenzivnimi vajami, ker sem v bolnišnici izgubil skoraj vso mišično maso in tudi dihalna kapaciteta pljuč se mi je zelo zmanjšala. Sem sam zelo dosti, sploh v tistem prvem delu, ko še nisem mogle v zdravstveni dom, koristil razne vaje na internetu, kjer mi je zelo pomagala vaja iz tega programa, kjer tako v videu kot v točnem opisu vaj prikažejo, kaj naj pacient dela, kako naj to dela, torej je boljše kot to kar smo dobili v bolnišnici, kjer je na listu pač opisano."

FroomCare - rehabilitacija na dlani

Manca Grum, članica strokovne skupine projekta Froom Care: “Motivacija za izvajanje programa je odvisna od vsakega posameznika. Če govorimo o respiratorni fizioterapiji, predvsem nezmožnost prehoditi neko razdaljo ali da ne more več dohajati recimo psa, da se zadiha po stopnicah, ko se prej ni. Če pa govorimo tudi o drugih fizioterapevstkih težavah, pa je po navadi predvsem bolečina tista, ki potem premakne človeka, da začne izvajati neke vaje. Bi si pa jaz kot fitioterapevtka tudi želela, da se da malo večji poudarek na to, kaj je to fizioterapija, kako lahko mi pomagamo ljudem, ne samo v kurativi, tudi preventivi.”

Darko Đurić: "Če ni konkurence, verjetno nekaj narobe delaš ali pa si genij, samo dve poti sta tukaj. Konkurenca vedno obstaja, od konkurence se lahko vedno veliko naučiš in seveda jo poskušaš premagati, točno tako kot v športu."

Grega Nahtigal: “Celotna vizija je v bistvu povezana s pomočjo, pomagati pacientu in pa pomagati terapevtom, da dejansko z nekim orodjem, programom, ki pritiče 21. stoletju, operirajo s svojim znanjem tudi dalje. Osebno želim, da bi naši produkti bili podporni produkti javnemu zdravstvu, ker ne smemo dovoliti, da naš produkt postane zgolj nadstandard.”