Znanstveni in poslovni center Tehnopol, ki se nahaja v Talinu je eno najsodobnejših preizkusnih okolij v Evropi. Poleg tega, da v svojem kampusu gosti uveljavljena tehnološka podjetja kot je Skype, vključuje tudi inkubator za zagonska podjetja, kjer začetnikom na poti podjetništva pomagajo številni mentorji iz vse Evrope.

Kadri Tammai, Tehnopol: “Tehnopol je tehnološki park, ustanovljen leta 2003. Zato smo že precej uveljavljeno podjetje. Ima tri ustanovitelje: estonsko vlado, talinsko mestno upravo in univerzo za tehnologijo v Talinu, ki stoji nedaleč proč.”

Znanstveni in poslovni center Tehnopol v Talinu je največji znanstveni center na območju baltskih držav, njegov cilj pa je vzajemna rast s podjetji, ki odkrivajo nove tehnološke rešitve.

TV SLO/zajem zaslona: Kadri Tammai, Tehnopol
TV SLO/zajem zaslona: Kadri Tammai, Tehnopol

Kadri Tammai, Tehnopol: “V kampusu imamo več kot 300 zagonskih, hitrorastočih in uveljavljenih podjetij. Od zelo majhnih, ki sodelujejo v naših zagonskih programih, pa vse do Microsofta. Tem podjetjem tu nudimo vse, kar potrebujejo, začenši s ponudbo različnih nepremičnin. Majhna podjetja lahko uporabljajo naše odprte pisarne, torej skupne delovne prostore z deljenimi mizami za sodelo. Če je vaše podjetje že zraslo in ste postali podjetnik, lahko pisarno tudi najamete. Če pa ste veliko in že uveljavljeno podjetje, ki želi priti sem s tisoč zaposlenimi, vam bodo naši svetovalci za nepremičnine radi svetovali pri gradnji ustreznih prostor za vaše podjetje.”

Poleg sodelovanj s fakultetami in podjetji pri Tehnopolu stremijo k prenosu znanja med ljudi in na teren, zaenkrat na okolico njihovega centra, ki je zdaj del projekta, imenovanega Pametno mesto.

Anu Puusaag, Tehnopol: “Tu razvijamo trajnostne in zanimive rešitve za pametna mesta prihodnosti. Dandanes v mestih živi veliko ljudi, več kot 60 % svetovnega prebivalstva. Zato morajo mesta postati inovativnejša, bolj trajnostna in zelena, da bodo ljudje v njih bolj uživali. Zato tu preizkušamo izdelke in storitve, ki pripomorejo k bolj zdravemu življenju. Skrbimo pa tudi za bolj varno življenje, na semaforjih je na primer naprava, ki spremlja avtomobile, ki prihajajo iz obeh strani pa tudi pešce, ki prečkajo cesto. Če bi tekla proti prehodu, hkrati pa bi od tam brzel avto, bi naprava opazila, da bo prišlo do trka. Zato bi voznika kot mene začela opozarjati, naj upočasniva. To je prihodnost prometne varnosti."

TV SLO/zajem zaslona
TV SLO/zajem zaslona

Kadri Tammai, Tehnopol: “Estonija je popolnoma digitalna država, a moramo po drugi strani razumeti, da nas je le 1,3 milijona. Estonski trg ni ravno velik, imamo pa velik potencial pri preizkušanju. To je še ena storitev, ki jo ponujamo našim strankam. Morda želite ponuditi kako inovativno rešitev, vendar je ne morete nikjer preizkusiti. Mi ponujamo prostore, zgradbe in zunanje površine, torej preizkusna območja ra različne preizkuse.”

Digitalna trgovina
Digitalna trgovina

Anu Puusaag, Tehnopol: Primer inovativne rešitve, ki jo trenutno preizkušamo je naša trgovina, ponudba je trenutno skromna, med pandemijo covida-19 pa je bilo nujno ustvariti trgovino brez gneče, da smo lahko ustvarjali varno razdaljo. SKupaj z nekaterimi podjetji tu smo ustvarili digitalno prodajalno. Za vstop morate zajeti QR-kodo. V prodajalni ste sami, naberete stvari, ki jih potrebujete, nato pa na blagajni vse poskenirate. Po spletnem plačilu lahko s kupljenim odidete. Tehnopol je bil posrednik, ki je povezoval vse partnerje, da smo se dogovorili in izkoristili njihove prednosti. Prodajalno je zasnovalo podjetje za notranje oblikovanje, tehnološka podjetja so poskrbela za električno napeljavo in sisteme, saj imamo nameščene zbiralnike sončne energije. Spet druga pa za blagajno, vrata in zaklepanje.”

Anu Puusaag, Tehnopol: “Na strehi imamo dva čebelnjaka za tradicionalno pridelavo medu, vendar sta pametna, saj sta opremljena s tipali našega podjetja. Tipala merijo temperaturo in vlažnost ter spremljajo dejavnost čebel. Lani smo pridelali veliko medu, in to popolnoma naravno, saj čebele obletavajo okoliška drevesa in cvetlice. Zato mu pravimo mestni med. Med smo poslali na analizo na univerzo, da so podrobno preučili njegovo sestavo. Ugotovili so, da je veliko kakovostnejši od medu s podeželja, kjer na poljih uporabljajo veliko kemikalij.”

Tehnopol - tehnološki park v Estoniji

Naslednjo oddajo Podjetno naprej si lahko ogledate v ponedeljek, 25. julija, ob 17.20, na TV SLO 1.