Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
Božična poslanica Juliana Assangea

Prebral je božično poslanico, požel glasen plavz le nekaj sto zbranih. Od tega je bila polovica novinarjev in poročevalcev. Samosvoj glasnik svobode govora vztraja pri svojem, a kot da želena podpora javnosti vztrajno veni.

Julian Assange se je v ekvadorsko veleposlaništvo zatekel 19. junija. V nasprotnem bi ga britanske oblasti priprle in zaradi domnevnih dveh posilstev izročile švedskim oblastem. Nalog za njegovo priprtje še velja. Julian Assange se boji, da ga bodo švedski pravosodni organi nato izročili ameriškim, ki imajo zanj že napisano obremenjujočo obtožnico zaradi izdaje zaupnih listin. V ZDA Assangeu grozi dolgoletna zaporna kazen.

Assange se je uvodoma vnovič zahvali ekvadorski oblastem za vso ponujeno pomoč, prav tako vsem privržencem po vsem svetu. V nadaljevanju nastopa pa je slavni oporečnik poudaril še, da je bilo iztekajoče se leto 2012 za organizacijo Wikileaks zelo pomembno in da bo njegov spletni portal tudi v prihodnjem letu objavil še milijon zaupnih diplomatskih dokumentov, ki bodo potrdili skorumpiranost in nedemokratičnost slehernega političnega sistema.
Kot pravi Assange, bodo ti obremenjujoči za prav vsako državo na svetu. Assange je v govoru omenil tudi 232 novinarskih kolegov, ki so v tem času zaprti zaradi širjenja resnice in jim je komuniciranje z javnostjo onemogočeno; med njimi še posebej izpostavil svojega sodelavca, priprtega ameriškega vojaka Bradleyja Manninga; ta je spletišču Wikileaks priskrbel največ ameriških zaupnih diplomatskih depeš.

Ulica me edvardijanskimi bloki v zaledju slavne londonske blagovnice Harrods ni bila zaprta, vseeno pa so londonski policisit v času Assangejevega desetminutnega govora promet preusmerjali na sosednje. Zbrani smo tako postali na pločniku nasproti balkona veleposlaništva, ki so bili ograjeni, tako kot tudi stopnišča do vhodo v sosednje stavbe. Izgredov ni bilo, tudi londonski bobbyji so bili prijazni, celo ustrežljivi. Med poročevalci je bila le peščica takih, ki so se v televizijske programe vklopili neposredno. Med temi so bili vsi ameriški.

Assangeev nastop je bil več dni napovedan in po odzivih na Facebooku se je slutilo, da se bo sinoči v Knightsbridgeu vendarle zbralo najmanj 1000 Assangevih podpornikov. Temperatura v Londonu je bila 10 stopinj Celzija, po celodnevnem deževju pa so uro pred nastopom slavnega oporečnika padavine prenehale.

Nedavne novice o slabem zdravstvenem stanju Juliana Assangea ob njegovem včerajšnjem nastopu ne bi mogel potrditi, saj je 41-letni avstralski državljan deloval odločno. Njegov glas je bil jasen, pravzaprav je bil Assangeev govor zelo tekoč in brez značilnih retoričnih postankov.
Gospa, ki je na prizorišču zastonj delila čaj, je na vprašanje, ali je pričakovala večjo množico, odgovorila da so vsi aktivisti, ki tiho sodelujejo z Assangeem, pričakovali precej več ljudi. Pomenljivo je dodala, da smo, še zlasti v tem času, prav vsi skupaj z Julianom ujetniki.
Ali je blag odziv javnosti, pa tudi medijev na nastop Juliana Assangea lahko oceniti kot dokončen zaton zanimanja za notoričnega borca za pravico svobodnega izražanja, je težko presoditi. Assange je pred tedni v svoje zatočišče povabil številne novinarje, ki so o ubežniku in organizaciji Wikileaks tedaj veliko poročali. O Assangeevem sinočnjem govoru so glavni britanski mediji sicer objavili novico, nobena od teh pa se ni prebila na prve strani njihovih spletnih portalov. BBC je dogodku namenil kratko vest v osrednji informativni oddaj ob 22.00, medtem ko najbolj gledan britanski televizijski progam ITV o tem sinoči ni poročal.

Božična poslanica Juliana Assangea