Boštjan Jurečič je po izobrazbi akademski slikar in ekonomist, sicer pa tudi novinar oddaj o kulturi na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Jurečič je po izobrazbi akademski slikar in ekonomist, sicer pa tudi novinar oddaj o kulturi na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Časopis je pač opisoval tamkajšnjo realnost. Kljub strahotni količini bede, v kateri so živeli ljudje v Srbiji, in neznosnega trpljenja, v katerem so živeli ljudje na vojnih območjih, je bilo vse skupaj tudi komično.

Resničnost je bila groteskna in burleskna do te mere, da je bilo zgolj opisovanje te resničnosti povsem dovolj za nastanek svojevrstne satire. Spomnite se še filmov Rane ali Lepa sela …, na katere je bila moja reakcija pravzaprav identična tisti ob prebiranju Vremena.

Mladino berem že ves čas. Resen časopis … Ampak zadnje čase ob branju pogosto jokam … od smeha. Trudijo se biti resni. Saj samo opisujejo realnost v kateri smo! In so se povsem nehote, zgolj z opisovanjem realnosti, spremenili v satiričen časopis. Pa menda Slovenci nimamo smisla za humor …

Trije ljubljanski umetniki so si leta 2007 spremenili imena. Iz Grassija, Hrvatina in Kariža so postali Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša. Ampak takrat to ni bilo nič posebnega. Občasno je bilo kaj slišati o tem, ampak so what. Potem je pa še vlado leto pozneje prevzel Borut Pahor, in zdelo se je, da Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša ne zanimajo nikogar.

Ampak dohitela nas je specifična realnost. In Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša so postali igralci v resničnostnem šovu, ob katerem smo jokali od smeha. Resničnost okoli teh imen je postala tako nasičena s pomeni vseh vrst in sort, da je bil vsak komentar veljaven in smiseln. Hja, bolj natančno, ko se je kdo trudil opisati ta izsek resničnosti, bolj smo se valjali od smeha.

Samo oglejte si film o treh modelih! Nekaj uničujočih prizorov je v njem: tisti, ko se Janez Janša poroči in sta Janez Janša in Janez Janša priči. Matičar je na trenutke skoraj v krču od smeha. Ali pa tisto, ko se gre Janez Janša zabavat na veselico SDS in ga kamera na skrivaj snema z razdalje, češ … ujeli smo ga. Ali pa prizor iz Cankarjevega doma (saj je bil Cankarjev dom, a?) z novinarko Pop TV … s kozarci v rokah. In ksiht, ki ga ves čas čas drži »hrvaški« Janez Janša.

Najboljši resničnostni šov vseh časov. Ampak fantje so imeli prekleto srečo. Prav mogoče bi po Pahorju takrat tisti stolček zasedel Janković in vse skupaj bi potonilo v pozabo. Po drugi strani pa: desna vlada bi seveda najučinkoviteje šov uničila prav s tem, ko bi vanj zmetala goro denarja. Da bi ga torej vzela za svojega.