"Kaj je bilo v dvajsetih letih kompleksnega/kakovostnega v programu sodobne umetnosti?" Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Sorodne institucije po svetu? Pompidou, Tate, Moma? Primerjave s temi hišami nihče niti ne pričakuje. Doseže naša hiša vsaj graški Kunsthaus? Tudi ne. MSUM lahko postavimo kvečjemu nekam globoko na evropski vzhod.

U3 - Trienale sodobne umetnosti v Sloveniji
"Prvi U3 pred dvajsetimi leti je bil tudi zadnji vreden ogleda." Foto: Moderna galerija/Dejan Habicht

Jaz že ne. Po človeški plati mi je aktualna direktorica od nekdaj simpatična. Po strokovni pač ne.

V sobotnem Dnevniku Jedrt Jež Furlan nadaljuje dopisovanje o izbiranju novega starega vodje osrednje institucije za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji.

Ima morda prav, ko implicira, da je institucija kadrovsko in finančno podhranjena. Okrepimo institucijo torej finančno in kadrovsko in umetnost bo vzcvetela? Dvomim. Občutek imam, da bi v tem primeru gledali samo še več prav teh istih slabih štosov, s katerimi gnjavijo že dvajset let.

Jedrt pričakuje, da bomo kritiki naredili nadrobno in podrobno analizo, preden se lotimo diagnosticiranja in sesuvanja. Izvedli faktorsko analizo po sektorjih. Poiskali strokovnjake iz "tujine". Poklicali v NASO. Šli na zasedanja varnostnega sveta OZN-a. In če bo po vsem tem prišlo do soglasja … da morda ni prav vse, kar tako vztrajno v stratosfero poriva MG+MSUM na robu genialnosti … bomo opazovalci morda lahko zapisali … da dvomimo.

Eh. Ni treba vsega tega. Če človeka malo boli noga in ima po nogi pike, ga je treba poslati k specialistom na podrobno analizo. Preden podamo sodbo. Če pa je noga črna in človek tuli od bolečin, vemo, da je zelo slabo. Vemo, da bo morala noga stran, tudi brez podrobnih analiz, anket itd.

Kakšne barve je torej noga, ki ji rečemo program sodobne umetnosti naše osrednje institucije?

Kaj je bilo v dvajsetih letih kompleksnega/kakovostnega v programu sodobne umetnosti? Slak, Šušnik, Gorenec so bili razstavljeni na brzaka, Irwin, zanimiv projekt Aleksandre Vajd v Mali galeriji, Kapoor, Vipotnik, gotovo sem pa kaj tudi spregledal. Prvi U3 pred dvajsetimi leti je bil tudi zadnji vreden ogleda. Beneški bienale? Pozabite.

Sorodne institucije po svetu? Pompidou, Tate, Moma? Primerjave s temi hišami nihče niti ne pričakuje. Doseže naša hiša vsaj graški Kunsthaus? Tudi ne. Kunsthaus ima precej več programa, ki je tudi bolj diverzificiran. MSUM lahko postavimo kvečjemu nekam globoko na evropski vzhod.

Jedrt je moja nekdanja zelo kul sodelavka in sem pristranski, pa še dober avtomobil mi je prodala.

PS: @Mimoz, hvala za komentar. Pišete o "strinjanju", "diskreditiranju" … V svojih besedilih uporabljam preprosto in robustno logiko. "Strinjanje" ali "diskreditiranje" imata z logiko ali mojimi teksti bolj malo skupnega. Bolj gre za "drži" ali "ne drži". Pišete, da se ponavljam. Berete časopise? Vsak teden velik članek o Marini ali Jeffu. Pomanjkljivo? Zato pa se ponavljam in dopolnjujem … da polnim luknje.

Sorodne institucije po svetu? Pompidou, Tate, Moma? Primerjave s temi hišami nihče niti ne pričakuje. Doseže naša hiša vsaj graški Kunsthaus? Tudi ne. MSUM lahko postavimo kvečjemu nekam globoko na evropski vzhod.