Vsekakor Lennon bolj radostno, optimistično in definitivno na bolje, Lenin pa drastično, revolucionarno in krvavo na slabše. Zlasti za vse, ki so krvavi eksperiment plačali z življenjem. (Ekonomist John Kenneth Galbraith je nekoč dejal, da je socializem najdaljša pot od kapitalizma do kapitalizma.)

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vladimir Iljič Uljanov je doživel 54, John Lennon 40 let. Žena prvega je bila Nadežda Krupskaja, žena drugega Yoko Ono, še živeča vdova. Obe sta imeli velik vpliv na svoja partnerja. In obe sta preživeli svoja moža. Nadežda je bila tudi urednica revolucionarnega glasila Iskra, Yoko je odločno vplivala tudi na Lennonov album Imagine; nekateri celo pravijo, da ikonična pesem brez nje ne bi nastala. Kdo bi vedel?

Lenin je med drugim zagovarjal geslo "Tovarne delavcem, zemljo kmetom, oblast sovjetom", Lennon med drugim "Power to the People" in "Make Love not War". Prvi je po strelu z Avrore sprožil in soustvarjal svetovno socialistično (komunistično) revolucijo, drugi je soustvarjal popovsko in rokovsko revolucijo. Oba sta bila revolucionarja. Leninov eksperiment je svet vrgel s tečajev, tektonski premiki sovjetske revolucije so svet ali dobršen del sveta obrnili na glavo. Stalin je Leninovo delo nadaljeval brezobzirno in s kolateralno škodo več deset milijonov nedolžnih žrtev. Leninsko-stalinski duh je še živ. Ruska federacija ima sovjetsko himno, Stalin, ki za Zahod velja za krvnika, je za večino ruskih prebivalcev (vox pop) še vedno generalisimus, ki je zmagal v veliki domovinski vojni. Churchill in Roosevelt sta se zavedala, da brez Stalina ne moreta dobiti vojne proti nacizmu in fašizmu.

Lennon je zase nekoč dejal, da je pomembnejši kot Jezus Kristus. Lennona pozna tako rekoč ves svet, Lenin tone v pozabo. Za obema je zajetna avtorska kilometrina. Lennon je s skupino The Beatles posnel in izdal 12 albumov, 10 kompilacij, štiri "live" albume in tri soloalbume, pri katerih je sodelovala tudi Yoko. Publicist Janez Stanič mi je nekoč dejal, da je Lenin napisal 48 knjig, zato je lahko vsakdo črpal iz tega opusa, odvisno od tega, kaj je potreboval za svoj fokus. Vsekakor gre Leninu priznati avtorstvo več kot petdesetih knjig, v katerih je med drugim znanstveno in filozofsko utemeljil revolucijo.

John Lennon, ki je s skupino The Beatles obnorel svet, je bil v glasbenem in siceršnjem smislu inovativen bolj kot marsikdo pred njim in po njem, na neki način je vladal glasbenemu imperiju. V spominu ostaja kot človek, ki je spreminjal in spremenil svet na bolje z močjo glasbe. Ko je nastopil na protestih proti vojni in rasni segregaciji, se je zanj zanimala tudi obveščevalna služba FBI. Lenin je imel tajne službe za uresničevanje svojih idej in načrtov (ČEKA, prva sovjetska varnostno-obveščevalna služba). Ruski imperij je Lenin spremenil z revolucionarnim nasiljem, na premisah časa se je zdelo, da v določenem smislu na bolje (razlastitev razlaščevalcev), in vprašanje je, kako bi vijugal tok zgodovinskih dogodkov, če ga ne bi nasledil Josif Visarionovič Stalin. A zgodovinski viri kažejo, da je ukaz za likvidacijo carske družine Romanovih leta 1918 poslušno sledil Leninovi depeši. Carja Nikolaja II. so revolucionarji, po njegovi abdikaciji, z družino umorili v kleti hiše Ipatjevih v Jekaterinburgu (od leta 1924 do 1991 imenovanem Sverdlovsk). Tam se je leta 1931 rodil tudi oče moderne Rusije Boris Jelcin.

Pepel pred štiridesetimi leti umorjenega Johna Lennona je v Centralnem parku v New Yorku, na zemljo, takrat potresla Yoko Ono. Še vedno občasno živi v zgradbi Dakota, kjer sta bivala. V njeni neposredni bližini je bil Lennon tudi umorjen. Glasbeniku se lahko oboževalci poklonijo pri znamenju Strawberry Fields.

Lenina je leta 1922 zadela prva kap. Sledila sta poslabšanje zdravja in smrt leta 1924. Balzamiran leži v mavzoleju na Rdečem trgu v Moskvi. Za javnost so mavzolej odprli leta 1930. Zlasti Ruska pravoslavna cerkev iz versko-etičnih pomislekov to razume kot nedopustno. Številni menijo, da si tudi Lenin zasluži dostojni pokop. Vodja komunistične (socialistične) revolucije je ob pregovorni sovjetski simboliki še vedno tudi velika turistična atrakcija.

Morda bo nad mavzolejem nekoč namesto balzamiranega vodje tam odzvanjala Lennonova kultna pesem Imagine. Za bratstvo, enakost, brez sovraštva in pohlepa. Za svet brez vojn in lakote. Morda …

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.