Kako nam bo ostal v spominu? Ne kot karizmatičen voditelj velikih množic. A kot mož globoke vere in zavezan teologiji. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač
Kako nam bo ostal v spominu? Ne kot karizmatičen voditelj velikih množic. A kot mož globoke vere in zavezan teologiji. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač

Čez tri dni se bo odpovedal papeževanju 266. voditelj Katoliške cerkve. "Potem ko sem si večkrat izprašal vest pred Bogom, sem prišel do gotovosti, da moje moči zaradi velike starosti niso več primerne za dobro opravljanje petrinske službe," je dejal na svetovni dan bolnikov pred 60 kardinali zbranimi na konzistoriju za svetnike. Kako pošteno!

Po tej novici se je za teden dni umaknil na postne duhovne vaje. Pod vodstvom predsednika Papeškega sveta za kulturo Gianfranca Ravasija je premišljeval ob psalmih ljubeč pogled Boga na človeka in človekovo hrepenenje po Bogu. Od vernikov se bo 85–letni papež poslovil v sredo. V četrtek pa bo ob 17. uri odletel v Castel Gandolfo. Aprila se bo preselil v preurejeni samostan Mater Ecclesiae za vatikanskimi zidovi.

Kako nam bo ostal v spominu? Ne kot karizmatični voditelj velikih množic. A kot mož globoke vere in zavezan teologiji. Samo v osmih letih je bil na 24 mednarodnih potovanjih. Zgodovinski je bil obisk ZDA, Svete dežele, Velike Britanije, Berlina in Auschwitza. Napisal je tri okrožnice, štiri apostolske posinodalne spodbude, 19 dokumentov motu proprio. Svoje teološke poglede je z jasno mislijo in z oporo na biblična besedila ter cerkvene očete zbral v triologiji Jezus iz Nazareta in številnih govorih.
Na številna pereča vprašanja, tudi o odpovedi papeški službi, je spregovoril v knjigi Luč sveta. Gojil je ekumenski in medverski dialog. Da bi nagovoril človeka v njegovih potrebah, pa je začel z »dvoriščem za pogane« in pisati tvite. Ni se bal spregovoriti o krščanskem pogledu na zakonsko zvezo in družino. Javno se je opravičil za pedofilske zločine duhovnikov in se bojeval proti finančni korupciji v Cerkvi in aferi Vatileaks.
V letu vere zapušča zelo pisano Cerkev. Mlado, a prebujeno na Vzhodu, številno v Afriki in Ameriki. Evropa je videti v nekakšnem zatonu. Kdo bo vodil največjo versko institucijo v novo pomlad? Smernice Janeza Pavla II. so se končale s preprostim, prijaznim služabnikom, ki je pozival vse k Bogu ljubezni. 116 kardinalov pa se v Vatikanu že zbira in razločuje med najprimernejšimi kandidati.