Nemci so dvignili roke. Foto: BoBo
Nemci so dvignili roke. Foto: BoBo

Včeraj je Slovenski državni holding, ki v imenu prodajnega konzorcija vodi prodajo večinskega deleža največjega domačega operaterja, prejel le eno zavezujočo ponudbo. Zato je zdaj veliko vprašanje, ali bo Telekom letos sploh prešel v tuje roke.

Ponudbo za nakup Telekoma Slovenije je oddal le britanski naložbeni sklad Cinven. Deutsche Telekom se je tekmi očitno odpovedal. Še pred njim so zanimanje za Telekom izgubili drugi interesenti, v glavnem Rusi in Američani. Deutsche Telekom (ki je danes lastniško prisoten med drugim v madžarskem, slovaškem, hrvaškem, makedonskem in črnogorskem telekomu) je bil ob začetku prodajnega postopka leta 2013 označen kot favorit slovenske vlade. Sledile so zamrznitve postopka s strani nekdanje premierke Alenke Bratušek, omahovanja nove vladne koalicije glede ločitve infrastrukture, v javnosti se je krepilo nasprotovanje privatizaciji z vsakokratno omembo Nemcev. Namigovanja in odkrite izjave, da celoten postopek prodaje poteka v korist Nemcev, ki bi si podjarmili komunikacije in varnost naše države, so verjetno povzročili odločitev vodilnih na Deutsche Telekomu, da si ne bodo pustili omajati ugleda.

Domače privatizacijske zgodbe bodo tudi predmet Tarče z Boštjanom Anžinom. V četrtek ob 20. uri na prvem.

Tako je v igri ostal le britanski sklad Cinven, izkušnje s prevzemi operaterjev ima v Franciji in na Nizozemskem. A Cinven po naših informacijah za Telekomovo delnico ponuja nizko vsoto iz vsaj treh razlogov. Prvi so 300-milijonski tožbeni zahtevki proti Telekomu. Drugi razlog so Cinvenovi načrti, da Telekom kupi relativno poceni in denar raje vloži v izgradnjo fiksnega in mobilnega širokopasovnega omrežja, nato pa Telekom čez nekaj let drago proda. Tretji razlog pa verjetno tiči v tem, da slovenska politika v odvračanju raznih namigovanj ves čas zatrjuje, da se prodaja Telekoma nadaljuje, saj gre za kredibilnost države. In če smo že tako obupani, smo verjetno pripravljeni prodati tudi pod ceno.

Analitiki pravijo, da se pod 130-140 evrov na delnico ne bi smeli pogovarjati. Primerno ceno so razkrili cenilci, ki jim je SDH naročil izdelavo cenitve Telekoma. Na SDH-ju bodo primerjali, ali je Cinven pripravljen plačati to, javnosti še neznano primerno ceno. Razplet bi moral biti znan še ta teden.

Morda pa je čas, da država razmisli o drugačni prodaji Telekoma - morda ne enemu ponudniku, pač pa razpršenemu krogu vlagatelju prek borze. Za ta način so se zdaj odločili Slovaki. Tako naj bi bila leta 2017 prodana tudi naša največja banka - NLB.