Najbolje se podajo belim športnim nogavicam. No, stvar okusa ... Foto: EPA
Najbolje se podajo belim športnim nogavicam. No, stvar okusa ... Foto: EPA

Da bi bil lahko normcore, moraš razumeti, da normalnost pravzaprav ne obstaja.

Supermanekenka Daria Werbowy v sandalih Celine, ki nevarno spominjajo na obutev, brez katere se na kampiranje v Vrsar odpravi redkokateri "ata". Foto: Celine
Kdo bi si mislil, da bo Seinfeld kdaj postavljal norme oblačenja. Foto: NBC
"Ti to resno?" Foto: Osebni arhiv

Zgornja trditev je uvod v vest Kombinacija sandalov in nogavic v New Yorku postala trend, ki so nam jo konec tedna v morebitno objavo ponudili pri Slovenski tiskovni agenciji. "Nogavice s sandali so idealen način za preživetje menjave letnih časov," še navajajo izjavo stilistke, pripravljene spregovoriti o "bizarnem" trendu, ki je svoje mesto dobil celo na modnih pistah (in ob njih). A to je bilo že lani. Celo predlani, ko se je za pomlad 2013 napovedala interpretacija udobnih "birkičev" luksuzne modne hiše Celine, kmalu pa sta v njih po jet-set lokacijah sveta paradirali sestri Olsen.

Prevrtimo naprej v 2014. Sandali z nogavicami, "mamaste" kavbojke, trenirke s kapuco, torbice za okrog pasu, "tevice", reklamne majice, bele superge ... Dobrodošli v normcore, (anti)trend, ki slavi "normalnost". Hkrati velja pripeti opozorilo: "Da bi bil lahko normcore, moraš razumeti, da normalnost pravzaprav ne obstaja." Beseda normcore združuje besedi "normal" in "hardcore", sestavili pa so jo pri K-Hole, skupini, ki napoveduje smernice. Pravzaprav so oktobra lani v manifestu Youth Mode: A Report on Freedom, iz katerega prihaja tudi prej navedeno opozorilo, utemeljili sociološki koncept, veliko širši od modnih smernic.

Med drugim pišejo: "Normcore so oči Mona Lise. To je novi svetovni red nevpadljivosti. Normcore išče svobodo, ki pride z neekskluzivnostjo. Osvoboditev najde v tem, da nisi nič posebnega, in spozna, da prilagodljivost vodi k pripadnosti. Normcore je pot k mirnejšemu življenju." Prevedimo. Zamisel v ozadju je, da mladi alternativci - čeprav je dandanes tudi alternativo težko ali kar nemogoče opredeliti, saj glasbeni žanr ali subkultura, ki ne bi bila podkrepljena z množično tržniško mašinerijo, tako rekoč ne obstaja - v času spleta in globalizacije posvečajo toliko časa in energije, da bi izstopali kot posamezniki, da je šlo vse skupaj predaleč, v pehanju za posebnostjo so izgubili smisel in pripadnost.

Hkrati gre za odgovor na dovršena oblačila hipsterjev, ki so ves čar korak pred modo (ali, kot radi verjamejo, nad njo). Modo, ki ji zdaj nista več dovolj le dve sezoni: saj veste, imamo še vsaj predjesensko, pa počitniško kolekcijo ...

Skratka, predstavljajte si zasedbo Prijateljev v oblačilih iz leta 1994, ko so serijo prvič predvajali, pa Jerryja Seinfelda ali Steva Jobsa na povprečen dan. Puli, sprane kavbojke (po možnosti z elastiko v pasu) in superge, sodobnim časom primerno recimo podobne tistim, s katerimi naj bi po obljubah Topshopa nenadzorovano hujšali. A ne na kakem gospodu srednjih let z že malce razširjenim pasom, temveč na (nekdanjem) hipsterju, ki se v takšni opravi sprehaja po Brooklynu. Prav osebna zgodovina je bistvo normcore, saj ima smisel le, če si se za takšno opravo zavestno odločil. In se tega zaveda tvoja okolica.

Izraz "hip to be square" je dobil nov zagon, tudi v smislu Instagrama, kjer se v fotokvadratkih pod oznako #normcore na dan, ko to pišemo, pojavi več kot deset tisoč zadetkov. Med drugim najdemo tudi kombinacijo belih športnih "štumfov" Nike v sandalih z visoko peto, pa dovršene "tevice" in "birkenstockice" in najrazličnejše vrste - roko na srce, ortopedske obutve, ki smo jo pred kratkim lahko našli le v lekarnah na oddelku obližev, zdaj pa jih po zasoljenih vsotah prodajajo pod "hip" newyorško znamko Opening Ceremony, v ozadju katere stoji dvojec, ki zdaj vodi tudi Kenzo. S svojo borosano, legendarno obutvijo jugoslovanskih natakaric in frizerk, so normcore že pred leti očitno slutili pri Borovu.

Za ironične "mamaste" kavbojke je treba v hipsterski nakupovalni meki American Apparel odšteti več kot pol stotaka. A, pozor, to ni normcore, normcore so kavbojke iz Hoferja. In smo že pri hipotezi, da je normcore pravzaprav olepšana različica "slumminga", izleta dobro situirane mladine med nižje sloje. Tudi če ste za normcore, ko te vrstice ta hip berete v (mainstream!) mediju, slišali prvič, brez skrbi. Tako ali tako počasi (ali pa, če gre soditi po tempu, po katerem se vrti modni svet, hitro) že izumira.

Da bi bil lahko normcore, moraš razumeti, da normalnost pravzaprav ne obstaja.