Foto: BoBo
Foto: BoBo

Groteskna slika ministrov in ministric z zaščitnimi maskami daje po eni strani vtis, da Janševa ekipa jemlje razmere zelo resno in odločno. Hkrati pa se zdi, da imamo opravka z ekipo in vodjo, ki jim ustreza krmariti v izrednih razmerah. Janševo prvo sporočilo in ustanovitev kriznega štaba za spopad z razmerami torej prinašata veliko simbolnih sporočil. Da je stanje v državi resno, se verjetno zavedajo vsi ali pa večina državljanov, saj so bila sporočila pristojnih in prvi ukrepi, denimo zaprtje šol, že zelo nazorni, čeprav še ne zadostni. Zato so morda ta simbolika, demonstracija moči in stopnjevanje strahu odveč ob tem, da so nas doslej pristojni nenehno opozarjali na resnost razmer, a hkrati svarili pred paniko.

Nočna zamenjava oblasti se dogaja v obdobju, ki ga bomo še dolgo pomnili, ker bo epidemija pomembno zaznamovala družbeno in politično življenje. Odločni omejevalni ukrepi tudi ob uvedbi skrajnega režima seveda ne bodo čez noč zavrli širjenja okužbe, zato jih bomo sprejeli ne le kot nujne, temveč tudi razumeli kot že zdavnaj urgentne in posledično pravilne. Toda strah, ki se zažira v družbo, ne sme postati alibi za ravnanja, ki v demokratično družbo ne sodijo in do katerih lahko postane družba v izrednih razmerah ravnodušna. Na tem mestu bodo ali bomo morali pomembno vlogo odigrati mediji, pregovorno četrta veja oblasti.

Z verodostojnostjo in kakovostnim delom skladno s profesionalnimi etičnimi standardi. To bo brez dvoma zahtevno obdobje za pretok informacij med javnostjo in novo vlado, kar nakazujejo tudi nekatere prve kadrovske poteze nove vlade. A premier Janša je napovedal povezovalno politiko, temelječo na dialogu. In priložnost ima, da obljubo izpolni. Štela bodo dejanja. In odgovornost tako vlade kot vsakega posameznika.

Na preizkušnji ni le nova oblast, temveč celotna skupnost. To, da je družba zaradi izjemnih okoliščin naravni zaveznik nove vlade, je za ministrsko ekipo lahko olajševalna okoliščina. Ne pa tudi priložnost za radikalizacijo razmer in normalizacijo političnih praks, ki jih napovedujejo nekatere prve kadrovske poteze.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.