Igor Vidmar. Foto: BoBo
Igor Vidmar. Foto: BoBo

Vojaške intervencije in prodaje orožja za demokracijo in človekove pravice bodo še naprej ustvarjale množice beguncev, ki bodo strašile domoljube in zmanjševale občutek varnosti, pa tudi plače: dobro za konkurenčnost!

Večno se bo vračal navidezni boj proti utajam davkov, toleriranje davčnih oaz in ničnih davkov multinacionalk. Lokalni moderno-sredinski oblastniki bodo še naprej enotno sledili centralnim evrogospodarjem in populizem se bo vrnil. Kot odgovor je zgrešen in slepa ulica, a je trenutno skoraj edina motnja, levi populizem so firerji evra v kali in za zgled zatrli v Grčiji. Naša kvazilevica na oblasti se temu prilega, združena levica v opoziciji nemočno benti, prave alternative, odpora pa od nikoder.

Kako to? Nam gre še predobro? Morda, a komu pravzaprav? Res samo tistemu famoznemu enemu odstotku najbogatejših, kot grmijo levi ideologi, ali pa vsaj še od 20 do 30 odstotkom srednjega sloja, kamor zvečine sodijo tudi sami? S populizmom nas eni strašijo zato, ker jim koristi, drugi pa refleksno in ker drugega ne znajo.

Pa še to: naš premier je ob dnevu upora proti okupatorju oznanil, da je le-ta omogočil preživetje naroda. Prekleto res, a pomembno je nekaj drugega: ali se njegova in njegovih predhodnikov odnos in politična drža do gospodarjev EU-ja ujema z njimi ali pa sta bliže programu prezidenta Rupnika iz l. 1944: "Slovence lahko reši le zmagovita Evropa, Evropo pa more pripeljati k resnični zmagi samo Nemčija"?

Lahko noč in srečno.