Prijazno Dorotejo spremljajo po Ozu lev, strašilo in pločevinko. Foto:
Prijazno Dorotejo spremljajo po Ozu lev, strašilo in pločevinko. Foto:
Dakota Fanning
Warner Bros želi v glavni vlogi videti mlado ogralko Dakoto Fanning. Foto: EPA

Takšno namreč obljublja filmski studio Warner Bros, ki se bo še enkrat lotil knjižne zgodbe Lymana Franka Bauma o deklici iz Kansasa, ki jo vihar ponese v svet dobrih in zlobnih čarovnic. A nov projekt ne bo še en poskus priredbe filma, v katerem je leta 1939 nastopila Judy Garland, ampak bo pravzaprav nadaljevanje zgodbe. Dogajanje bo postavljeno v današnji čas, vse pa se bo vrtelo okoli Dorotejine vnukinje.

Po besedah koproducenta Todda McFarlana bo še vedno prisotna ujetost v čuden, pravljični svet, vendar pa osrednji lik sedaj ne bo več nedolžna pojoča deklica, ampak bo bližje Ripleyjevi v Osmem potniku.

V glavni vlogi so si ustvarjalci zamislili 15-letno Dakoto Fanning, ki smo jo videli ob Robertu De Niru v Srhljivih skrivalnicah in ob Tomu Cruisu v Vojni svetov. Mimogrede jo bomo v prihodnje videli v nadaljevanju filma Somrak, New Moon.

Neuspešne vrnitve v Oz
Kot rečeno, temelji legendarni film na otroški knjigi iz leta 1900, po podatkih arhiva kongresne knjižnice pa je največkrat gledani film v zgodovini sedme umetnosti. Priljubljenost filma so studii že večkrat skušali izkoristiti z raznimi novimi predelavami, a so se vsi projekti bolj ali manj izkazali za polom. Liza Minelli, hči 'originalne Doroeteje', je posodila glas animirani junakinji v Journey Back to Oz, leta 1985 pa je Walter Murch posnel še Return to Oz.

Na drugi strani mavrice
Film iz leta 1939 je posnel režiser nič manj priljubljenega V vrtincu, Victor Fleming. Poleg Garlandove pa so v filmu med drugim nastopili še Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton in Charley Grapewin. Dorotejo spremlja na popotovanju po Ozu nepozabna glasba, pod katero sta se podpisala Harold Arlen in E. Y. Harburg, za osvežitev spomina, pa lahko spodaj prisluhnete dobro poznani skladbi Somewhere Over the Rainbow.