Foto: KID KIBLA
Foto: KID KIBLA

Medtem ko je v preteklosti uporabljal odpadni pisarniški material, med drugim sponke, črtne kode in avtobusne vozovnice, je najnovejši cikel Sine sole sileo ustvarjal v mešanih medijih. Ključno je zanikanje samoumevnosti predmetov. Umetniku je bilo tako samoumevno zalivati rože, čeprav rož sploh ni bilo. Tam je bila zemlja, natopljena s čajem, namesto glinenega lončka pa luknjasta pločevinka graha. Pod njo so ležali brezbrižno skrbno zloženi kvadratasti lističi, na katerih je vlaga, ki je pronicala skozi zemljo, pustila sled.

Nastaja niz različnih nians, ki jih ne nazadnje ustvarjajo sledi čaja, enkrat gre za rdečino hibiskusa, drugič bolj rjave odtenke rooibosa. "Marsikdaj tudi ponovi, da se je začasa opravljanja režiserskega poklica naučil prepoznati težko zaznavne razlike med niansami in stanji, ki jih človek občuti. Sveta ne želi sprejeti črno-belega, kot se včasih zdi, zaradi tega mu dodaja in odvzema barvne odtenke. Nasprotje črno-belemu svetu pa podčrta z naključnostjo, ki jo v samem procesu še kako pozdravlja. Zaradi okoliščin nastanka, ki jih je tako rekoč nemogoče nadzorovati, je vsak gradnik popolnoma svojstven. Priča smo kaotični lepoti komaj zaznavne tridimenzionalnosti površine planeta ali zvezde, s katero avtor gradi mozaično dramaturgijo in jo hkrati opravičuje kot konceptualni nemir," so zapisali v galeriji.
Horvatova dela tvorijo krajino med témo in temó, razstavljenim in resničnim, med delom in materialom. Od tu tudi naslov. "Če vseeno poskusimo z besedno vzporednico: Brez sonca molčimo, a to še ne pomeni, da smo že tam," še pišejo v galeriji.

Aleš Horvat se je rodil leta 1973 in diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in študiral filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ustanovil je Center za pozitivne revolucije, kulturnoestetski forum. Zadnjih trinajst let intenzivno ustvarja na področju sodobne likovne umetnosti in se predstavlja na samostojnih razstavah po Sloveniji.

Kot je za Horvatove dogodke značilno, bodo tudi tokratno odprtje pospremile interpretacije avtorjeve poezije dramskih igralk Mince Lorenci in Maruše Majer ter igralca Primoža Pirnata. Postavitev bo odprta do 23. aprila.