Kurator 17. beneškega arhitekturnega bienala, ameriški arhitekt Hashim Sarkis (desno) in predsednik bienala Paolo Baratta (levo). Foto: EPA
Kurator 17. beneškega arhitekturnega bienala, ameriški arhitekt Hashim Sarkis (desno) in predsednik bienala Paolo Baratta (levo). Foto: EPA

Prvi podkast bodo delili v ponedeljek, 16. novembra. Bienale pa bo sicer potekal med 22. majem in 21. novembrom pod naslovom How will we live together? (Kako bomo živeli skupaj?).

Projekt na spletni strani bienala bo uvedel videointervju s Sarkisom, z njim se bo pogovarjal arhitekturni zgodovinar in kritik Luca Molinari.

Premišljevanja o petih letošnjih temah bienala
Prek petih podkastov v angleškem jeziku bo Sarkis delil svoje misli o petih letošnjih temah bienala o skupnemu življenju ter o tem, kako so te tematike navzoče v Benetkah in njihovi zgodovini.

Serija delčkov projektov
Sledili bodo videi in slike, skozi katere bodo prikazali, kaj sledi v prihajajoči izdaji bienala. Pripravljajo dnevno dogajanje na spletni strani bienala in drugih digitalnih platformah.

Sorodna novica Beneški arhitekturni bienale namesto maja šele avgusta in v krajši različici

Izmenjevali se bodo prispevki povabljenih sodelujočih in udeležencev nacionalnih paviljonov. Po Sarkisovih besedah bodo v naslednjih mesecih prikazali serijo delčkov projektov in tako ustvarili "most, ki nas vodi do odprtja razstave".

Videi in slike bodo odgovarjali na pet vprašanj, ki jih je Sarkis zastavil vsem sodelujočim: "Kako lahko odgovorimo na vprašanje, kako bomo živeli skupaj, in kako lahko ozaveščamo občinstvo, ki ni strokovno izobraženo, o problemih arhitekture?" Odgovarjali bodo tudi na to, kako je posamezna ekipa sodelovala pri projektu in kako lahko vlogo arhitekta opredelimo kot vlogo sklicatelja.

Vsak arhitekturni prostor navdihne nove družbene dogovore in odnose, poudarjajo. V videih jih bo zanimalo tudi to, kako prikazujejo to zvezo v svojem projektu. Govorili bodo tudi o tem, kako je njihov projekt povezan s petimi temami bienala o skupnem življenju. Te tematike so As New Households, As Emerging Communities, Across Borders, As One Planet in Among Diverse Beings.

Pogledati prek državnih meja
Zadnje vprašanje se navezuje na zapoznelo izvedbo bienala, ki bi po prvotnih načrtih potekal letos: "Kaj lahko pričakujemo od bienala arhitekture 2021, glede na številne izzive, s katerimi se Benetke spopadajo na svetovni ravni v zadnjih letih?"

"Zanimivo bo videti, kako je v tem nenavadnem letu vsakemu sodelujočemu uspelo pogledati prek državnih meja, še posebej skozi pogovore in srečanja na digitalnih platformah. Zanimivo bo tudi videti, kako bodo te pobude uporabljene pri oblikovanju in realizaciji eksponatov in paviljonov," piše na spletni strani bienala.